Försvarets nya uniformer – ser du skillnaden?

Publicerad 2024-07-17 22.42

Försvarsmaktens uniformer ska bytas ut.

Försvarsmakten ska införa nya uniformer till hösten.

Lanseringen är en del i ett samarbete tillsammans med Finland, Norge och Danmark.

Ser du skillnaderna mellan de gamla och nya uniformerna?

Den nya markstridsuniform 24, eller MSU24 som den också kallas, kommer fasas in i försvarsmaktens verksamt från och med i höst.

Varför blir det nya uniformer?

– M90 är ett bra uniformsystem, men det är egentligen bara en samling plagg som man kan kombinera i olika variationer. Plaggen i den nya uniformen hänger ihop på ett annat sätt, och vi har också tänkt på hur fukt ska transporteras så bra som möjligt från kroppen så att man förblir torr, säger Marvin Lifbom, chef för avdelningen Gemensam materiel inom verksamhetsområdet Logistik.

Samarbetet mellan de nordiska länderna tog avstamp redan 2013.

– Vi är väldigt stolta över att vi har gått i mål. Vi ville öka samarbetet, lära oss av varandra, göra en bra affär och vara effektivare under upphandlingsfasen.

Om varje land hade gjort enskilda upphandlingar hade det funnits risk att de skulle konkurrerat om samma produktionsresurser.

– Nu ger vi producenterna möjligheter att långsiktigt kunna planera produktionen.

Kungen i gamla uniformen.

 

Kamouflaget är en del av det som har förändrats.

Passar kvinnor bättre

De nya uniformerna är också mer anpassningsbara, bland annat för att passa kvinnor bättre jämfört med innan.

– Det är ju väldigt tydligt med det nya systemet, det ska passa lika bra för kvinnor. Tidigare gick man fram till förrådet och sa sin längd och vikt, och så fick man utrustning utifrån det. Nu är storlekarna baserade på bröstvidd och stussvidd.

Nya uniformerna kommer därför i ett 30-tal storlekar. Både precisionen och anpassningsmöjligheterna har ändrats i och med den nya uniformen.

– Till exempel kan man ändra höjden på knäskydden i byxorna så de sitter där ens knän sitter. De är också mer anpassningsbara i midjan och stussen för att man ska få en riktigt bra passform. Det är viktigt för att man ska kunna behålla sitt stridsvärde.

Nya uniformen kommer även finnas i fler storlekar.

Ändrat mönster

En annan tydlig skillnad är kamouflaget.

– Det nya mönstret påminner mycket om det gamla, men vi har krympt det lite, och tre kronor är också insprängt i tyget.

Även om länderna har samarbetat kommer varje land fortsätta ha sitt eget kamouflagemönster.

– Det som kan vara intressant att veta att Sveriges nya mönster är skyddat. Tidigare kan det ju dyka upp i butiker, men med det nya mönstret är det bara vi som kan använda det.

Följ ämnen i artikeln