Ny inbrottsmetod i Sverige – Europol inkopplat

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 18.45

Polisens tekniker på plats efter ett inbrottslarm på Kungsholmen i centrala Stockholm den 13 juli.

Stockholmspolisen har fått in 48 rapporter om inbrott och inbrottsförsök med hjälp av frätande syra sedan slutet av maj.

– En teori är att det rör sig om ett nätverk, Europol är inkopplat, säger Monica Krüger vid gränspolisen.

Efter inbrottsvågen har polisen skickat några av låsen till Nationellt forensiskt centrum (NFC) och de kan nu konstatera att det handlar om salpetersyra, enligt polisen.

– Salpetersyran kan vara blandad med en annan syra för att snabba på frätningen, men det är vi inte helt säkra på ännu, säger Monica Krüger.

Flera länder utsatta

Polisen har kännedom om liknande inbrott med syra i Tyskland, Frankrike, Belgien, Österrike och Portugal. Det första fallet rapporterades, enligt Krüger, i slutet av 2022.

– Vi samarbetar nu med utländsk polis och Europol för att se om det är samma nätverk som ligger bakom inbrotten.

Samarbetet betyder att länderna delar med sig av information och tittar på om det finns gemensamma personer som kan vara aktuella för utredningen.

– En teori vi har är att det är en utländsk stöldliga som reser runt mellan olika länder. De kanske samarbetar med personer i varje land som kan förse dem med bland annat fordon och uppgifter om lämpliga adresser, säger Monica Krüger.

– Eftersom vi har sett samma modus utomlands kan vi inte utesluta att de nu har kommit till Sverige och verkar här, fortsätter hon.

Stockholm utsatt

Så sent som på måndagskvällen larmades polis till en adress på Kungsholmen i Stockholm. Den boende hade varit bortrest och vid hemkomsten upptäcktes inbrottet där tjuvarna använt sig av syra för att fräta upp låskolven och ta sig in i lägenheten.

Majoriteten av syrainbrotten har skett i Stockholms innerstad men även i Solna och Skärholmen. Polisen har indikationer på att inbrottstjuvarna slår till både under dag- och nattetid.

– Vi är mitt i semesterperioden så många är bortresta, de slår nog till nu eftersom det kan ta lite tid att fräta sönder ett lås.

ANNONS