Extremvärme härjar i Europa

Uppdaterad 19.19 | Publicerad 18.40

En värmebölja drar in över Europa.

Varningar om extremhettan har utfärdats på flera platser.

– Det är väldigt viktigt att kyla ner sig snabbt i värmen så att du inte blir överhettad, säger läkaren Hildegund Røer, till Dagbladet.

Myndigheterna på Kanarieöarna utfärdade varningar för höga temperaturer under förra veckan.

Det väntas bli rikligt varmt även denna vecka med temperaturer som kan nå 40 grader på vissa platser i Italien, Grekland, Cypern och Kroatien.

Hittills under sommaren har flera turister i bland annat Grekland försvunnit under promenader i solens strålar. Många har svimmat av och sedan dött av uttorkning till följd av den extrema värmen.

Just det skede i början av juni när den brittiska tv-profilen Michael Mosley försvann på den grekiska ön Symi efter en vandring. Han hittades först flera dagar senare död, troligen från värmeslag.

Man svalkar sig på en strand i Grekland.

Påfrestande för kroppen

– Höga temperaturer blir en ansträngning för hela kroppen, inte minst cirkulationssystemet för hjärtat och kroppens blodkärl. Kroppen försöker då att sänka värmen genom att svettas och öppna upp kärl, säger Petter Ljungman, docent på Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, till TT.

Det gör att hjärtat måste slå både hårdare och snabbare, vilket blir en ökad belastning på hjärtat. Har man exempelvis hjärt- och kärlsjukdom så kan det dessutom leda till epileptiska krampanfall, medvetslöshet eller hjärtstopp.

Turister i Italien försöker gömma sig från solen.

Den norska läkaren Hildegund Røer, som är baserad Rom, vill varna för värmen. Hon har arbetat som läkare i Italien över 20 år och har träffat många turister under den tiden.

– Flera av turisterna som jag mött är utmattade för att de har varit på så många museer och gått så mycket. De måste se så mycket på så kort tid, men man blir aldrig klar med Rom för det finns så mycket att se, säger hon till Dagbladet.

Hon betonar vikten av att dricka tillräckligt med vatten, undvika alkohol och att hålla sig i skuggan så mycket som man kan.

En militär blir baddad i ansiktet.

”Kan vara dödligt”

De lokalbor och turister som befinner sig i värmen kan bli hårt drabbade av hettan.

Läkaren Hildegund Røer råder folk att hålla sig inomhus mellan klockan 12.00 och 17.00 de dagar då värmen är som värst.

Hon anser att det är ”fruktansvärt dumt” att gå omkring när det är sådana höga temperaturer som det är nu.

– Uppsök läkare när du mår dåligt och helst innan du blir mycket yr. Det är också väldigt viktigt att kyla ner sig snabbt i värmen så att du inte blir överhettad. Om du får värmeslag kan det vara dödligt, säger Hildegund Røer.

Kvinna under paraply på Cypern.