Biden ångrar orden om Trump

Uppdaterad 11.48 | Publicerad 08.38

I en ny tv-intervju ångrar Joe Biden att han använde ordet ”bullseye” om att granska Donald Trump.

Presidenten menar att det vart ett misstag och att det tagits ur sitt sammanhang.

– Jag menade att fokusera på honom. Fokusera på vad han gör, säger han.

Efter lördagens mordförsök på Donald Trump har Joe Biden vid flera tillfällen manat till enighet. Det hätska tonläget i valrörelsen behöver kylas ner, menar presidenten.

Samtidigt har han själv kritiserats av republikaner för hur han, enligt medieuppgifter, uttryckte sig innan mordförsöket ägde rum.

– Jag har ett jobb, och det är att slå Donald Trump. Jag är helt säker på att jag är den bästa personen som kan göra det. Så vi har pratat färdigt om debatten. Det är dags att sätta Trump i ”bullseye”, sade Biden i samtalet, skriver TT.

Bullseye är den innersta cirkeln på en dart-tavla som kan översättas till svenska med ordet ”fullträff”.

I en ny tv-intervju med NBC säger Biden att uttrycket var ett misstag – men att det tagits ur sitt sammanhang och feltolkats.

– Jag menade att fokusera på honom. Fokusera på vad han gör, fokusera på hans politik, fokusera på antalet lögner han sade i debatten, säger Biden.

Presidenten framhåller att det är Trumps normalisering av våldsam retorik som är problemet.

– Jag är inte killen som sade att jag vill bli diktator under dag ett, jag är inte killen som vägrade acceptera valresultatet, säger Biden.

Biden intervjuades av NBC:s Lester Holt.

På frågan om hans ordval kan ha riskerat att egga upp personer med våldskapital säger Biden att man måste kunna prata om saker.

– Hur pratar man om hotet mot demokratin, som är verkligt, när en president säger sådana saker? Ska man helt enkelt bara vara tyst då för att det riskerar att egga upp någon?

Under intervjun verkade Joe Biden irriterad och högg tillbaka mot reportern, Lester Holt rapporterar New York Post.

Det var när frågorna kom in på den tv-sända debatten mellan Biden och Trump för drygt två veckor sedan och när reportern åter tog upp om Biden fortfarande tänker ställa upp i valet som presidenten verkade tappa humöret.

– Lester, varför pratar ni aldrig om de 18, de 28 lögnerna som Trump tog upp? Var gör du åt det? Varför pratade inte pressen om det? Tjugoåtta gånger har det bekräftats att han ljög i den debatten, säger Joe Biden.

Reportern kontrade efter ett tag med att säga att det inte låter som om Biden försöker dämpa tonläget i valrörelsen. Därefter frågade han presidenten om hur han ställer sig till en ny direktsänd debatt mellan honom och Donald Trump. Biden fick frågan om han vill komma tillbaka upp på hästen igen.

– Jag sitter redan på hästen, var har du varit?, svarar Biden.

Tv-intervjun avslutades med en uppmaning till reportern att komma med frågor om viktigare saker än Bidens ålder och den kritiserade tv-debatten.

– Ni kan väl komma och fråga mig om det vi borde prata om. Okej? Sakfrågorna.

President Joe Biden på måndagen.