Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hemliga upproret mot Biden: ”Ska övertalas ge upp”

Uppdaterad 2024-07-15 | Publicerad 2024-07-05

Upproret i Demokraterna fortsätter i natt.

Hemliga överläggningar pågår för att få Joe Biden att ge upp omval, uppger Washington Post.

Samtidigt försökte presidenten rädda sin kampanj med en historisk intervju i tv.

Det var intervjun som hela USA talade om i natt.

Joe Biden satt ner med ABC:s reporter George Stephanopoulos efter ett väljarmöte i Madison i Wisconsin för en drygt 20 minuter lång tv-intervju.

Den historiska intervjun med ABC har beskrivits som den viktigaste en amerikansk president eller presidentkandidat gjort på mer än 30 år.

Ingen succé

Den visades på bästa sändningstid i USA, klockan 02 i natt svensk tid.

Syftet var att tysta kritikerna i det egna partiet efter den katastrofala insatsen i debatten mot Donald Trump förra torsdagen.

De första analyserna efteråt tyder inte på att Biden lyckats. Röster inifrån Demokraterna som refereras i amerikansk media spekulerar i att det kan röra sig om dagar innan Biden tvingas inse att loppet är kört.

”Poängen med intervjun var att lugna oroliga företrädare för Demokraterna och väljarna. Det verkar den inte ha gjort, med många frågor obesvarade”, skriver Maggie Haberman, profilerad politisk reporter i The New York Times.

LLoyd Doggett, den förste demokratiske ledamoten i representanthuset att tidigare i veckan offentligt kräva att Biden hoppar av, sa i CNN efter intervjun att han bara blev ännu mer övertygad om att partiet behöver en ny kandidat för att kunna besegra Trump i november.

”Mådde hemskt”

Många bedömare reagerade på att han inte verkade se det allvarliga i hur hans framträdande i debatten framstod.

– Jag hade en dålig kväll, sa han upprepade gånger i intervjun.

Presidenten får frågan om han tittat på sin ökända debattinsats i efterhand.

– Det tror jag inte att jag har, svarade Biden.

Han förklarade debatten med att han var sjuk och mådde ”hemskt”.

Biden viftade också bort alla frågor om hans kognitiva förmågor och påstådda bräcklighet.

– Jag tror inte att någon är mer kvalificerad att vara president eller att valet än vad jag är, säger han.

Presidenten sa också att han inte kommer genomgå kognitiva eller neurologiska tester för att mota den oro som finns bland hans partikollegor.

Debatten vändningen

Donald Trump och övriga republikaner har sedan förra valet utmålat Joe Biden som en förvirrad zombie som knappt vet vad han heter.

Från Bidens stab och partikollegor har det hela tiden kommit försäkringar om att presidenten må se äldre ut, men fortfarande är på topp mentalt.

Joe Biden slog tillbaka under talet i Madison: ”Jag ska besegra Donald Trump”.

Debatten blev den stora vändningen.

Tv-bilderna där Joe Biden upprepade gånger tappade tråden, mumlade och stirrade med halvöppen mun chockade de amerikanska tittarna.

Men många inom Demokraterna som träffat på presidenten i möten i Vita huset och på olika evenemang var inte lika förvånade.

Säger de nu, i alla fall.

– Landet såg samma sak i debatten som vi som haft med honom att göra vetat i två och ett halvt år, säger exempelvis en senator i Demokraterna till NBC News.

Biden under intervjun.

”Skrämmande”

Amerikansk media har efter debatten i torsdags i förra veckan fyllts av anonyma vittnesmål inifrån Demokraterna om Bidens oroväckande snabba åldrande och kognitiva nedgång.

Under ett möte om migration i Vita huset ett par veckor innan debatten ska Joe Biden ha varit ”skrämmande” svag och energilös, enligt ett vittne till Washington Post.

Presidenten kliver på Air force one efter besöket i Madison.

Samma tidning beskriver också ett internt möte tidigare i vår då presidenten talade så tyst och mumlande att det var svårt att höra vad han sa.

Biden ska också enligt Washington Posts uppgiftslämnare då och då frysa till och verka frånvarande. Vid andra tillfällen har han pratat osammanhängande och gett sig in i resonemang som ingen fattar var de tar vägen.

Hemliga överläggningar

Andra uppger för NBC News att Biden sett ”tröttare och tröttare ut” under den senaste tiden.

Tre demokratiska ledamöter i representanthuset har hittills krävt att han ställer in sin återvalskampanj. En fjärde anslöt under natten.

Ett flertal demokratiska debattörer och stora bidragsgivare har gjort detsamma.

Timmarna inför tv-intervjun kom nya uppgifter i Washington Post som hävdar att senatorn Mark Warner försöker organisera en grupp i kongressen för att övertala Biden att hoppa av.

Tanken är att få med så många senatorer som möjligt för att kunna konfrontera Biden i Vita huset och kräva att han lämnar valkampanjen.

Enligt tidningen vill vissa senatorer avvakta resultatet av intervjun innan de bestämmer sig för att ge stöd åt Warners avgångskrav.

Biden och vicepresident Kamala Harris under 4 juli-firandet.

Agerar i tystnad

Bakom kulisserna uppges många av partiets toppar agera för att presidenten ska hoppa av.

– Opinionsmätningarna kommer bli värre och folk kommer bli ännu argare, säger en demokrat i representanthuset till Politico.

Enligt nyhetssajten är de ledamöter i representanthuset som vill få bort Biden, enligt källuppgifter inifrån, i majoritet.

Även bland landets guvernörer som tillhör Demokraterna tycker många att det är dags för presidenten att gå i pension.

Detta trots att samtliga offentligt ställde sig bakom Joe Biden efter ett möte i Vita huset tidigare i veckan.

Biden fick frågor om debatten mot Trump.

Märkliga orden i radio

– Lita på mig, guvernörerna jag känner stöttar inte honom och vill ha en förändring, säger en guvernör till Politico.

Sedan debattfiaskot har Bidens varenda framträdande i offentligheten nagelfarts i media i jakt på nya tecken på kognitiv nedgång.

En radiointervju under torsdagen fick stor uppmärksamhet efter att Biden snurrat till sitt resonemang och sagt sig vara ”stolt över att vara den första svarta kvinna som tjänstgjort ihop med en svart president”.

Han sa också att han var ”den första president att bli vald till ett delstatligt ämbete i Delaware”. Enligt The New York Times menade han sannolikt ”den förste katolik”.

Donald Trump och Joe Biden under debatten som Biden fick hård kritik för.