Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kristersson: Vi arbetar med att ändra reglerna för ”Elefantkyrkogården”

Uppdaterad 20.01 | Publicerad 17.20

Anna Kinberg Batra sparkades som landshövding men får en ny tjänst i regeringskansliet med bibehållen miljonersättning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sjösätter nu ett arbete med målet att ändra reglerna för ”Elefantkyrkogården”.

– Det är det rimligaste att göra nu, säger statsministern till Aftonbladet.

I torsdags fattade regeringen det formella beslutet att låta Anna Kinberg Batra lämna posten som landshövding i Stockholm. Det efter Aftonbladets avslöjande om missförhållanden kopplat till hennes roll på länsstyrelsen.

I stället går Kinberg Batra över till en anställning som generaldirektör på regeringskansliet, helt enligt avtal och praxis.

Det innebär att hon nu hamnar på den ökända ”Elefantkyrkogården” där hon fortsatt bär en lön på drygt 122 000 kronor i månaden fram till 2029. I teorin kan hon nu vända papper år efter år för att få ut miljonersättningen.

Petade chefernas löner på elefantkyrkogården


Statsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt att han är villig att se över reglerna för ”Elefantkyrkogården”. Nu meddelar han att arbetet för att ändra reglerna är igångsatt på regeringskansliet. Det kan leda till en ”Lex Anna Kinberg Batra”.

– Det finns en praxis som är satt sedan många år tillbaka, att generaldirektörer och myndighetschefer flyttas till regeringskansliet. Man kan på goda grunder ifrågasätta om det är ett bra regelverk som vi har i dag. Därför har vi nu påbörjat en sådan process, säger Ulf Kristersson i en intervju med Aftonbladet.

Ni gör översynen nu för att se om det går att förändra reglerna?

– Ja, och att man kan förändra är jag helt övertygad om. Det grundläggande regelverket handlar om att generaldirektörer ska ha ett mått av oberoende. De är tillsatta av regeringen men ska sköta sina myndigheter på ett oberoende vis. Det är en god svensk tradition. Men regelverket var inte till för att människor som uttryckligen inte tillåts vara kvar av olika skäl därefter ska kunna sitta kvar på någon annan del av regeringskansliet i stället.

Ingången är alltså att göra en förändring av reglerna?

– Ingången är att göra en förändring, absolut. Absolut.

Ulf Kristersson säger att han har all respekt för att det sticker i ögonen på folk när man ser att en sparkad myndighetschef kan gå över till regeringskansliet och behålla sin ersättning. Därför ser han ett behov av att nu ändra reglerna, något han vill få till en bred enighet kring tillsammans med de andra riksdagspartierna.

Är det rimligt att förvänta sig som skattebetalare att det kommer att komma en förändring inom mandatperioden?

– Jo, men det tycker jag är rimligt att tänka sig. Sådana förändringar som vi gör tycker jag att vi ska vara brett överens om mellan höger och vänster i svensk politik, så att det här inte är regelverk som ändras.

Här är Anna Kinberg Batras lapp i receptionen

Statsminister Ulf Kristersson under intervjun med Aftonbladet.

Att Anna Kinberg Batra är moderat har inte spelat roll i någon del av beslutsfattandet kring hennes framtid, försäkrar Ulf Kristersson. Han har själv varit direkt inblandad i processen och gett order till ansvarigt statsråd, civilminister Erik Slottner (KD), att hon ska prövas som vilken myndighetschef som helst, säger statsministern vidare.

– Jag har varit väldigt tydlig. Det här har handlagts helt och allt av finansdepartementet och Erik Slottner, men jag har självklart varit inblandad. Jag har varit helt entydig till honom och sagt att hon ska behandlas exakt som alla andra. Hon ska inte dömas hårdare för att hon är en mer känd person än andra. Hon ska inte ha någon fördel av att hon är en tidigare partiledare.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att JO, JK och regeringen kan anmäla Anna Kinberg Batras ärende till statens ansvarsnämnd för prövning. Där kan hon eventuellt skiljas från tjänsten på ”Elefantkyrkogården” och därmed mista sin ersättning. Men Ulf Kristersson står fast vid att det inte är en framkomlig väg.

”Elefantkyrkogården” i Stockholm.

Varken JO eller åklagare har valt att gå vidare med ärendet rättsligt. Regeringen och statsminister Ulf Kristersson gör samma bedömning och väljer inte att gå vidare den vägen.

– Vi ser ingenting annat som de inte ser. Då skulle vi behöva motivera vad det är för juridiska förutsättningar som vi ser i detta som inte oberoende jurister på mycket hög nivå ser. Det tycker jag inte hade varit seriöst av regeringen.

– Däremot aktualiserade det verkligen frågan om villkoren för anställningar som myndighetschef. Inte minst på grund av det som JO påpekar, nämligen behovet av att det ska vara hög tillit, det ska finnas bred respekt, och då måste ju regelverket utstråla den breda respekt som krävs. Det tycker inte jag att det gör i dag.

Ulf Kristersson tillsammans med Anna Kinberg Batra och Fredrik Reinfeldt 2017.