Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Regeringen och oppositionen öppnar för ”Lex Anna Kinberg Batra”

Publicerad 2024-10-02 21.57

Regeringen och oppositionen vill se över reglerna för ”Elefantkyrkogården”.

Detta efter Aftonbladets avslöjande om Anna Kinberg Batra – som ledde till hon fick avgå som landshövding.

– Det är rimligt att man ser över hur de här förordnandena ska hanteras, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Sparkade generaldirektörer och myndighetschefer får ha kvar sin statliga anställning med bibehållen lön.

De anställs nämligen som ”generaldirektörer” i regeringskansliet där de till exempel kan arbeta som utredare. Men arbetsbelastningen varierar stort och arbetsplatsen kallas för ”Elefantkyrkogården”.

Efter regeringssammanträdet på torsdag, då regeringen formellt skiljer Anna Kinberg Batra från hennes anställning som landshövding, kommer även Anna Kinberg Batra att ta plats på ”kyrkogården”.

Men efter affären kring Anna Kinberg Batra, som fick massiv kritik från Justitieombudsmannen, är systemet nu i gungning.

– Det är inte en bra ordning. Jag välkomnar en diskussion om det verkligen ska vara som det är i dag, sa Ulf Kristersson i ”Studio ett”.

Anna Kinberg Batra.

Vill se över systemet

Ulf Kristerssons bud synas nu av oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) som ställer sig bakom en översyn av systemet.

– Absolut. Och det Ulf Kristersson kan göra i närtid nu är att se till att de som inte har sina generaldirektörs- eller landshövdingsbefattningar och som står till regeringskansliets förfogande verkligen har uppdrag som motsvarar en heltidssysselsättning, säger S-ledaren.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att statsminister Ulf Kristersson skulle kunna anmäla ärendet kring Anna Kinberg Batra till statens ansvarsnämnd. Det skulle kunna leda till att hon skiljs från även den nya tjänsten på regeringskansliet. Men det är något regeringen inte vill göra.

Magdalena Andersson anser att statsministern borde tänka om i den frågan.

– Ulf Kristersson behöver försvara varför man väljer att inte anmäla det här till statens ansvarsnämnd. Där har jag inte hört något svar på varför han som arbetsgivare inte väljer att göra det, säger hon.

 Muharrem Demirok (C).

Elefantkyrkogården växer

Även Centerpartiet ställer sig bakom en översyn av reglerna som skulle kunna resultera i ett ”Lex Anna Kinberg Batra”.

– Det är absolut en fråga som behöver ses över. Vi har en situation där den så kallade ”Elefantkyrkogården” växer för varje år som går, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Samma tongångar kommer från Vänsterpartiet.

– Vi vill se över systemet och att det utreds. Det här sticker i ögonen på folk. Att det aktualiseras just i dag är för att Ulf Kristersson försöker hitta en utväg för att skydda sin kompis. Anna Kinberg Batra har gjort flera övertramp och jag tycker det är hans skyldighet att anmäla det till statens ansvarsnämnd, säger Samuel Gonzales Westling.

Annika Hirvonen, gruppledare för Miljöpartiet säger:

– Miljöpartiet tycker att Anna Kinberg Batras agerande synliggör behovet att ändra reglerna. Det är orimligt att få fem års miljonlön när man får sparken för att man begår allvarliga fel.

Ulf Kristersson (M).

Experten: Finns redan regelverk

Göran Sundström, professor i statsvetenskap, tycker att de nuvarande reglerna ska användas på ett bättre sätt innan det ska bli tal om regeländringar.

– Det finns redan regelverk som hanterar sådana här frågor men regeringen vill inte pröva det.

Om reglerna ändå ska ändras finns det två möjliga vägar, menar Sundström. Antingen att diskutera hur disciplinpåföljderna för statliga chefer ska se ut och vad som ska krävas för att få en påföljd. Eller att ändra systemet med förordnanden som sträcker sig många år.

– Ett problem med det är att man då skulle behöva anställa tillsvidare. Då skulle man kunna sitta som generaldirektör i 30 år. Förflyttningsinstrumentet som finns idag är till för att man ska kunna flytta på en person som har tillsatts under andra omständigheter och kanske inte har den kompetensen som efterfrågas. Det kan jag tycka är rimligt.

Magdalena Andersson (S).