Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Kommunchefen om övergreppen i Ljusdal: ”Vi fick hjälpa polisen att identifiera barnen”

Publicerad 10.48

Nio förskolebarn har utsatts för sexuella övergrepp i Ljusdals kommun.

Nu har en särskild stödgrupp till de drabbade familjerna tillsatts.

– Det finns ingenting som vi kan säga eller göra för att på något sätt kompensera eller lindra den smärta som de genomgår just nu, säger kommunledningschefen Linnéa Van Wagenen.

För en kort tid sedan kontaktades kommunen av polisen med anledning av att en tidigare anställd utreddes för att ha begått sexuella övergrepp mot förskolebarn i Ljusdal.

Bevisen hade säkrats efter en husrannsakan hos mannen.

– Man hade funnit de här bilderna och man hade identifierat att det var förskolor. Under förundersökningssekretess fick vi hjälpa polisen att identifiera de här barnen, säger kommunledningschefen Linnéa Van Wagenen vid en pressträff och fortsätter:

– Man har identifierat nio målsägande. Det är flickor som har drabbats. Deras vårdnadshavare kontaktades av polisen i går.

Kommunledningschefen Linnéa Van Wagenen, tvåa från vänster.

”Ingen ska behöva genomlida det här”

Förundersökningen lades ned efter att mannen hittats död. Nu har en särskild stödgrupp till de drabbade familjerna tillsatts.

– Våra tankar på kommunen just nu är med de här barnen och de familjerna. Det finns ingenting som vi kan säga eller göra för att på något sätt kompensera eller lindra den smärta som de genomgår just nu. Ingen ska behöva genomlida det här, säger Van Wagenen.

Ljusdal.

”Sitter med en klump i magen”

Kommunen kommer också bjuda in en extern part för att granska om de följt rutiner och om det här gick att undvika. De har också offentliggjort samtliga förskolor som mannen arbetat inom.

– Vi förstår att det finns jättemånga andra vårdnadshavare i vår kommun som just nu sitter med en klump i magen och funderar, ”är det här mitt barn?” Vi ska vara så öppna och transparenta som möjligt, säger kommunledningschefen.

Gärningsmannen har jobbat med barn under tolv års tid, men enligt polisen har brotten skett mellan åren 2018 och 2024.