Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kravet: Utred om Kinberg Batra ska få sparken

Publicerad 18.08

Ulf Kristersson bör anmäla Anna Kinberg Batra för tjänsteförseelse, säger statsvetaren Göran Sundström.

Skulle den förra landshövdingen dömas kan hon få böter - och sparkas från elefantkyrkogården.

– Man gör så lite man kan mot Anna Kinberg Batra. Hon är ju en partivän.

När Anna Kinberg Batra, efter Aftonbladets avslöjande, sparkades från jobbet som landshövding i Stockholm blev hon inte arbetslös. Trots att Justitieombudsmannen (JO) riktat skarp kritik och att regeringen saknar förtroende för Kinberg Batra som landshövding får hon får behålla sin lön på sin nya tjänst i regeringskansliet.

– Så länge Anna Kinberg Batra inte är dömd kan man inte sparka henne, säger statsvetaren Göran Sundström.

I våras prövade statsåklagaren om Kinberg Batra gjort sig skyldig till tjänstefel, men la ner förundersökningen. Men det finns ytterligare en rättslig väg, som regeringen ännu inte testat.

Regeringen eller JO kan låta statens ansvarsnämnd pröva om Kinberg Batra har gjort sig skyldig till tjänsteförseelse. Det är inte lika allvarligt som tjänstefel och kan leda till varning eller böter. Om hon skulle dömas skulle regeringen också kunna avskeda henne från tjänsten som generaldirektör på regeringskansliet, det som brukar kallas elefantkyrkogården.

Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra.

Folk tappar förtroende för systemet

Göran Sundström tycker att regeringen ska testa den vägen.

– Poängen är att visa att vi har ett regelverk där hon kan bli dömd.

Varför är det viktigt?

– Nyttan är att man visar för svenska folket att vi har ett regelverk som kan ta hand om de här situationerna. Jag har fått 20 - 25 mejl från privatpersoner som undrar varför det inte sker när hon hade begått tre grundlagsbrott.

När regelverket som finns inte utnyttjas tappar folk förtroendet för systemet. De tror att det inte finns tjänstemannaansvar i Sverige, säger Göran Sundström.

I en intervju i Studio ett på måndagen fick statsminister Ulf Kristersson frågor om Kinberg Batras omplacering. Han sa då att regeringen behöver förhålla sig till reglerna om arbetsrätt.

Anna Kinberg Batra.

Kan omplaceras utan att ha gjort fel

På en fråga om Ulf Kristersson tycker att det är bra att Anna Kinberg Batra behåller sin lön i ytterligare fem år svarar han att det ”självklart” inte är en bra ordning.

Ulf Kristersson sa också att man ”kan och bör” diskutera hur reglerna kring arbetsrätt ser ut.

Orsaken till att Kinberg Batra får stanna kvar på regeringskansliet i fem år är att landshövdingar anställs genom tidsbegränsade förordningar och kan omplaceras utan att ha gjort några fel, till exempel om det kommer en ny regering. Grundregeln är därför att de inte ska kunna avskedas före deras förordnande går ut.

”Kristersson i en politisk sits”

Göran Sundström tycker att det är en bra ordning och ser inget behov att ändra i nuvarande regler.

– Eftersom de aldrig prövas får vi inte veta om de är bra. Det är inte säkert att statens ansvarsnämnd kommer fram till att hon är skyldig, men då har vi ett utfall iallafall. I det läget kanske vi, precis som som Kristersson är inne på, ska se över reglerna.

Varför tror du att Ulf Kristersson inte har prövat den här vägen?

– Han sitter i en politisk sits. Regeringen hoppas som vanligt på minsta motståndets lag. Man gör så lite man kan mot Anna Kinberg Batra. Hon är ju en partivän och blev avsatt som partiledare.

Göran Sundström säger att regeringen hoppas att frågan ska försvinna.

– Men om medierna fortsätter blåsa på så kanske de tar nästa steg. Det här handlar bara om förtroende nu.