Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Anna Kinberg Batra får nytt jobb men samma lön

Uppdaterad 18.08 | Publicerad 16.13

Anna Kinberg Batra kommer att flyttas över till regeringskansliet som direktör – med samma lön på 114 800 kronor.

Vad hon ska göra har inte regeringen kommit fram till än.

Hennes nya jobb på regeringskansliet gäller till februari 2029.

– Det är inget avtal som gäller henne specifikt, detta gäller myndighetschefer. Man får ett förordnande för några år. Jag är helt säker på att hon kommer kunna göra stor nytta på annat håll inom staten, säger civilminister Erik Slottner.

Enligt ett regeringsbeslut för när hon tillträdde som landshövding tjänar hon 114 800 kronor i månaden – en lön som hon kommer ha kvar i sin nya roll på regeringskansliet. Från nu till 28 februari 2029, när kontraktet går ut, kommer hon ha tjänat minst 6 084 400 kronor. Lönen justeras dessutom årligen.

Erik Slottner säger att beslutet om Anna Kinberg Batras avgång kom efter JO:s kritik.

– Detta är en samlad bedömning som vi gör utifrån den rapport som JO kom med i går. Det visade på så pass stora brister att det är svårt att återupprätta det förtroendet som nu är skadat, säger han.

Anna Kinberg Batra.

Erik Slottner.

Vad säger detta om din förmåga att utnämna andra myndighetschefer?

– Det tycker jag inte säger någonting. Anna Kinberg Batra har också haft många goda kvalitéer som landshövding, men i dessa processer har det brustit.

Tvingade ni henne att lämna?

– Ja det får man säga, i den mening att regeringen fattat beslutet. Men Anna Kinberg Batra hade respekt för regeringens beslut, säger Erik Slottner.

Av det hon gjort, vad var mest allvarligt?

– Det är en samlad bedömning vi gör utifrån rapporten från JO. Den visade på så pass stora brister att det är svårt att upprätta det förtroendet som är skadat.

Följ ämnen i artikeln