Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Melvin, 19, ska operera käken – kan behöva ta lån

Uppdaterad 13.34 | Publicerad 12.11

Han är 19 år och har precis tagit studenten – nu kan han behöva ta lån för att betala sin tandvård.

Regeringens nya åldersbeslut hotar nämligen Melvins käkoperation.

– Jag hade sett fram emot att äntligen fixa det här, säger han.

Smärta, sår i munnen och svårt att äta. Det har Melvin, 19, från Tvååker fått stå ut med i ett och ett halvt år när tandvården förberett honom inför en käkoperation. Melvin föddes nämligen med ett kraftigt underbett. Och det är nu, i senare tonåren, som tandläkarna skulle börja fixa de allra sista detaljerna – de hade väntat för att se om käken skulle bli bättre av sig själv.

Men för en vecka sedan, på sitt senaste besök hos tandregleringen, kunde tandläkarna inte längre lova att operationen skulle ingå i hans påbörjade behandling utan kostnad.

Anledningen är regeringens nya budgetförslag.

I förslaget är tandvård för personer över 19 år inte längre gratis. Tidigare har personer upp till 23 år fått gå till tandläkaren utan någon avgift. Istället ska det bli billigare för personer över 67 år att gå till tandläkaren.

Nu får Melvin börja tänka på hur han ska kunna lösa situationen.

– Jag får samla ihop pengar, får dra ut på att plugga vidare och jobba extra istället.

I somras tog han studenten och nu jobbar han på Gekås.

Melvin, 19, hade sett fram emot att operera käken.

Summan: 100 000 kronor

Melvin har fått höra att hans käkoperation kan komma att kosta runt 100 000 kronor. När han hörde summan blev han osäker på om han vill göra ingreppet.

Han känner ilska gentemot regeringens beslut.

– Det handlar ju inte om att jag inte borstat tänderna och ska betala för det, utan det är genetiskt och något jag inte kan styra.

Melvin berättar att käkoperationen skulle betyda mycket för honom. Inte bara för hälsans skull och för att kunna äta ordentligt, utan också för sin egen självbild. Han säger att underbettet är synligt från sidan.

– Jag har haft väldig dålig självkänsla och inte velat le på bilder för jag tycket inte det ser bra ut, säger Melvin.

”Väldigt besviken”

Inför operationen har han frekvent varit hos tandläkaren. De har i flera år förberett honom på operationen som skulle vara det slutgiltiga målet för Melvin.

– Nu har jag mellanrum mellan tänderna för att allt skulle sitta rätt till operationen. Jag hade inte behövt dra ut så här många tänder, bland annat visdomständer, om jag inte skulle göra operationen, säger Melvin och fortsätter:

– Jag blir besviken, väldigt beskviken. Jag har varit inställd på det här och sett fram emot det – att jag äntligen ska fixa detta. Då känner jag istället att jag slösat ett och halvt år på förberedelser, säger Melvin.

Han ser en sista utväg för att ändå kunna göra käkoperationen.

– I västa fall får man ta ett lån och betala en summa i månaden. Men det första man vill göra efter studenten är inte att ta ett lån.

Högkostnadsskydd kan hjälpa

I dag finns ett högkostnadsskydd där personer över 24 år kan få ekonomiskt stöd om deras tandvård kostar över en viss summa. Patienter som får högkostnadsskydd får upp till 85 procent av kostnaderna i ersättning, om summan överstiger 15 000 kronor, enligt Försäkringskassan.

Men Gustav Berg, presskommunikatör på Försäkringskassan, säger att de inte vet hur högkostnadsskyddet kommer se ut för de över 19 år nästa år. Det har att göra med att beslutet inte trätt i kraft än.

Noomi Näsström, verksamhetschef för allmäntandvården på Folktandvården i Stockholm, säger att högkostnadsskyddet som gäller för de som idag är 24 år och äldre, med största sannolikhet även kommer att gälla för de som efter årsskiftet fyller 20 år. Alltså när regeringens beslut går igenom.

– Ingenting är säkert än. Men jag kan inte tänka mig att regeringen skulle särskilja åldersgruppen 20–23 åringar för att inte få högkostnadsskydd, säger Näsström.

Troligen kommer unga personer som i dag påbörjat en behandling innan 23 års ålder, få avsluta den påbörjade behandlingen, menar Noomi Näsström. Men detta kan skilja sig mellan regionerna, säger hon.

Arkivbild.