Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Anna Kinberg Batra lämnar ordförandepost i statligt rymdbolag

Efter avgången

Uppdaterad 17.38 | Publicerad 15.00

Hon tvingades bort från tjänsten som landshövding.

Nu lämnar Anna Kinberg Batra också ordförandeposten i Svenska rymdaktiebolaget (SSC) - samtidigt som statsminister Ulf Kristersson öppnar för en lagändring.

I fredags sparkades Anna Kinberg Batra från tjänsten som landshövding i Stockholm.

Nu meddelar finansdepartementet, som ansvarar för styrningen de statliga bolagen, att Anna Kinberg Batra också lämnar ordförandeposten i Svenska rymdaktiebolaget (SSC), som hon har suttit på sedan 2022.

”Som tidigare har kommunicerats kommer Anna Kinberg Batra att tillträda en tjänst i Regeringskansliet på torsdag. Det är en typ av tjänst som Finansdepartementet tillsammans med Anna Kinberg Batra gör bedömningen inte går att kombinera med att vara ordförande för Rymdbolaget/SSC", skriver finansminister Elisabeth Svantessons (M) pressekreterare Niklas Gillström i ett sms till Aftonbladet.

Anna Kinberg Batra.

"Kinberg Batra kommer därför att på eget initiativ att lämna rollen som ordförande för Rymdbolaget i samband med att hon tillträder den nya tjänsten på Regeringskansliet.”

Anna Kinberg Batra kommer formellt att arbeta på regeringskansliet, sedan hon fått avgå som landshövding, men hamnar på den ökända "elefantkyrkogården" där hon ska få nya arbetsuppgifter av regeringen.

Hon behåller sin lön på drygt 122 000 kronor i månaden fram till 2029.

Statsministern öppnar för ny lag

Att hon får behålla lönen är något som starka reaktioner - och på måndagseftermiddagen fick statsminister Ulf Kristersson frågor av Studio Ett.

– Vi har ett antal arbetsrättsliga regelverk i Sverige. De kan och bör man diskutera hur de ser ut. Regeringen fattade det nödvändiga beslutet att hon inte skulle vara kvar som landshövding. Men sen finns de grundläggande regelverk vi behöver förhålla oss till, säger han.

Han säger dock att att han ”förstår att det väcker en del frågeställningar”.

Studio Ett: Tycker du att det är bra att hon behåller lönen i fem år till?

– På det sättet är det självklart inte en bra ordning. Det var ett beslut från JO och regeringen drog slutsatsen vi dragit, men det ändrar inte de arbetsrättsliga reglerna som gäller just nu. Men jag skulle välkomna en diskussion, säger han