Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Anna Kinberg Batra tvingas avgå

Uppdaterad 17.16 | Publicerad 15.12

Anna Kinberg Batra får sparken som landshövding i Stockholm.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att man inte längre har förtroende för henne.

– Hon respekterar regeringens bedömning och har i nuläget inga ytterligare kommentarer med anledning av civilministerns besked, säger Jonas Johansson som är kommunikationschef vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Regeringen meddelade beslutet om Anna Kinberg Batras avgång under fredagseftermiddagen.

Hon fick beskedet i dag att ”regeringen inte längre har förtroende för henne som landshövding”, enligt pressmeddelandet.

– Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen. Regeringen anser att förtroendet för myndigheten inte kan återupprättas med mindre än att länsstyrelsen får en ny chef, säger civilminister Erik Slottner.

Anna Davis, huvudskyddsombud på länsstyrelsen, kallade beskedet för ”en oerhörd lättnad”.

– Nu hoppas vi att vi får en landshövding som närmar sig verksamheten med nyfikenhet, intresse och lyhördhet, säger hon.

Även Birgitta Lejon, förbundsordförande på fackförbundet ST, kommenterar beslutet i en positiv ton. ”Det var ett nödvändigt beslut”, säger hon till Arbetsvärlden.

I går meddelade Justitieombudsmannen sin allvarliga kritik mot Kinberg Batra. JO:s dom är att Kinberg Batras agerande ”vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet.”

Anna Kinberg Batra.

JO:s granskning inleddes efter Aftonbladets avslöjande att Kinberg Batra anställt vänner till toppositioner på länsstyrelsen utan att först utlysa tjänsterna på ett normalt sätt.

I går uppgav Anna Kinberg Batra i en intervju att hon tänkte sitta kvar vid sin post, trots kritiken från JO. Hon sa då att hon ångrade de kritiserade anställningarna och att hon bara ville göra sitt jobb så bra som möjligt.

– Det var väldigt allvarlig kritik, det har aldrig varit min avsikt att vara nonchalant eller respektlös, det vill jag aldrig vara. Tvärtom tar jag den här uppgiften på stort allvar och det är kanske är det därför jag hade bråttom i början. Det har då JO beslutat att där har jag gjort fel. Det måste jag ha respekt för, sa hon då.

Aftonbladets reporter Olof Svensson hängde upp en lapp i länsstyrelsens reception för att få tag på landshövdingen efter Aftonbladets avslöjande.

Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder understryker att det snarare är så att Anna Kinberg Batra får sparken än att hon avgår.

– Sedan rapporten kom i går var det uppenbart att regeringen har pratat om hur man ska hantera situationen. Det var tydligt att man landat i att man inte har förtroende.

Hon menar att detta varit en komplicerad fråga då den ansvarige ministern, Erik Slottner, är kristdemokrat.

– Det är självklart att detta är en moderat fråga och att Erik Slottner behövt ta hjälp av Ulf Kristersson för att ta ett beslut.

– Det är känsligt. Hon är före detta partiledare och blev avsatt under turbulenta former och det gör att det är känsligare än i andra fall.

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson som hänvisar till civilminister Erik Slottner.

Följ ämnen i artikeln