Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Intensiva strider i Libanon – 30 000 soldater vid gränsen

Uppdaterad 10.05 | Publicerad 10.00

Israel har inlett en ”begränsad markoperation” i Libanon.

Enligt IDF pågår intensiva strider vid i de södra delarna av landet.

Al Jazeera rapporterar att 30 000 israeliska soldater står redo vid gränsen.

Följ ämnen
Israel

I går kväll meddelade israeliska militären att man inlett en ”begränsad, lokal och målinriktad markoperation” mot Libanon. Målet med offensiven ska vara att osakddliggöra Hizbollahs militära kapacitet i de södra delarna av landet så att befolkningen i norra Israel kan flytta hem igen.

Med sig i ryggen har de sitt flygvapen som genomför lufträder.

Vid den libanesiska gränsen står nu 30 000 israeliska soldater redo, rapporterar Al Jazeera med hänvisning till Mellanöstern-analytikern Rodger Shanahan. Han menar att nästa steg i offensiven beror på hur Hizbollah nu väljer att svara.

”Intensiva strider”

Israeliska bomber faller över södra Libanon under tisdagsmorgonen.

Samtidigt uppger en talesperson för Israels försvarsmakt (IDF), Avichay Adraee, att ”intensiva strider pågår i södra Libanon”. På X varnar han civilbefolkningen i landet och uppmanar alla att undvika de södra delarna.

”Hizbollah utnyttjar den civila miljön och befolkningen som mänskliga sköldar ... För din personliga säkerhet ber vi dig att inte köra till södra området av Litanifloden”, skriver han och fortsätter:

”Denna varningen gäller tillsvidare.”

Israeliska trupptransporter och stridsvagnar på ett uppställningsområde på gränsen till Libanon. Enligt Al-jazeera är 30 000 israeliska soldater stationerade vid gränsen.

 

 

Israeliska bomber som föll under natten mot tisdagen.

 

Israeliska luftattacker mot södra Libanon, sett inifrån Israel.

Innan Avichay Adraee gick ut med sin varning gjorde Hizbollahmilisen ett uttalande om striderna.

Där skriver de att de attackerat israeliska trupper med artillerield på Israels sida av gränsen i staden Metula, rapporterar Jerusalem Post.

Attacken skedde under tidig tisdagsmorgon. Några robotar som var påväg mot Israel kunde kunde genskjutas i luften, andra slog ned i marken. Milisen har dock ännu inte kommenterat Israels markoffensiv i landet.

Striderna har pågått sedan 1985

Israels talesperson, Daniel Hagari, uppgav i går att man förberett sig på en operation i Libanon i flera månader. Den har getts namnet ”Norra pilen”.

Israels strider mot Hizbollah har pågått sedan 1985. Men dagen efter 7 oktober, när Hamas genomförde sitt terrorangrepp mot Israel, eskalerade den. Därefter har robotar avfyrats flera gånger mellan de två aktörerna. Och de senaste veckorna har det trappats upp ytterligare. I helgen dödades Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah, det beskrevs som ett enormt bakslag för Hizbollah.

Historiskt sett har Israel inte haft militär framgång med markoperationer i Libanon, skriver Washington Post. Efter invasionen 1982 blev trupper kvar i landet i två årtionden. Och när de invaderade Libanon 2006 fastnade trupperna nästan omgående och förlorade 121 soldater på 34 dagar.

Följ ämnen i artikeln