Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Israel invaderar Libanon med markstyrkor

TT

Uppdaterad 08.21 | Publicerad 00.38

Israel har inlett en markinvasion av Libanon.

Den israeliska militären beskriver det som räder i begränsad omfattning. Vid sidan av det fortsätter landets flygplan att bomba Beirut.

Israels regering har beslutat att inleda en markoffensiv över gränsen till Libanon i norr. Militären meddelar att den således har påbörjat ”begränsade, lokala och riktade markräder” mot mål som den kopplar till islamiströrelsen Hizbollah.

Soldaterna på marken får understöd av såväl flygvapnet som artilleri.

Invasionen motiveras, liksom tidigare anfall, med att befolkningen i samhällen i norra Israel måste skyddas och kunna återvända till sina hem. Områden längs med gränsen har förklarats vara en särskild militär zon.

Hizbollah har besvarat Israels avancemang genom att skjuta ytterligare mängder av raketer över gränsen i motsatt riktning, men ingen av dessa verkar ha orsakat någon större skada.

USA: Nödvändigt

Israel kallade nyligen in fler soldater och skickade dem till gränstrakterna. Detta skedde medan stora delar av omvärlden – inklusive landets främsta allierade USA – avrådde från ytterligare upptrappning och manade till samtal.

På måndagen framträdde Israels försvarsminister Yoav Gallant inför soldater vid gränsen och slog fast att militären ska göra det som krävs för att mota hotet norrifrån.

Sedan rapporteras Gallant ha talat med USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Amerikanen meddelar att de två då var överens om att det behöver ske en markinvasion för att stoppa anfall mot Israel.

Hizbollah sökte ge ett samlat intryck efter att dess högste ledare Hassan Nasrallah dödades i ett stort israeliskt anfall i Beirut i fredags.

– Om israelerna vill genomföra en markoffensiv så är vi redo för det. De kommer aldrig att uppnå sina mål, sade shiarörelsens ställföreträdande ledare Naim Qassem i en tv-sändning.

Mot läger och Damaskus

Under måndagskvällen, natten och tisdagsmorgonen har det skett anfall från luften mot Beirut, och då mot stadens södra delar där Hizbollah har ett särskilt starkt fäste.

Ett anfall på måndagen riktades mot ett lägenhetshus i huvudstadens centrala delar, som under kriget har varit relativt fredade.

Israel har dessutom slagit till mot åtminstone två av de palestinska flyktingläger som sedan länge har varit etablerade i libanesiska gränstrakter. Målen uppges ha varit milismän och det finns uppgifter om att ett militärt befäl i palestinska Fatah har dödats.

Fler än 1 000 personer har dödats i israeliska anfall mot Libanon under de senaste två veckorna, enligt libanesiska myndigheter.

Även i Syrien, vars svaga regering står allierad med Hizbollah, rapporteras dödliga flyganfall mot huvudstaden Damaskus.