Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Unga känner sig avlyssnade av mobilen – men bevis saknas

Publicerad 20.42

Nära åtta av tio unga svenskar är övertygade – telefonen tjuvlyssnar när de pratar.

I teorin är det möjligt och Facebook har sökt ett patent för en teknik som skulle kunna användas.

Det som talar emot är att ingen har hittat bevis.

Strax efter att ha pratat med en vän om något man inte pratat om förr och inte heller googlat på eller skrivit om i meddelanden dyker reklam som har anknytning till ämnet upp på Facebook.

Många svenskar delar den typen av erfarenhet. Och flera drar slutsatsen att det beror på att telefonen som låg i fickan eller på bordet under samtalet tjuvlyssnade.

Enligt rapporten Svenskarna och internet tror sex av tio internetanvändare över 16 år att deras telefoner lyssnar på dem. Bland dem födda på 90- och 00-talen är föreställningen ännu vanligare. Nära åtta av tio av alla under 35 tror att deras mobiler lyssnar på privata samtal.

Lyssnar efter nyckelfraser

Stefan Alfredsson är forskare i datavetenskap vid Karlstads universitet. Han förstår varför många tror att deras telefoner lyssnar.

– Många upplever det här med reklam som dyker upp efter ett samtal. Då är den enklaste förklaringen att mobilen skulle lyssna.

Tekniskt skulle det vara möjligt både för mobiltillverkare som Apple och för appar som Facebook att lyssna i syfte att kunna rikta reklam till användarna. Det finns redan teknik för att snappa upp nyckelord som aktiverar telefonen. Det är den tekniken digitala assistenter som Iphones Siri bygger på. I stället för att artigt fråga hur telefonen kan hjälpa till när den hör nyckelfrasen ”hej Siri” skulle telefonerna kunna börja lyssna av nyckelfraser som ”behöver nya jeans” eller ”vill resa”. Sedan kan informationen användas för att visa reklam om jeans och resor.

Det finns också andra möjliga sätt att lyssna. Facebook har sökt patent för en teknik för att använda olika delar av telefonen för att samla in information om användaren. En av de delarna skulle kunna användas för att lyssna efter nyckelord.

Avlyssningsutrustning av äldre snitt.

Samlar patent för att byta med andra

Men trots att Stefan Alfredsson själv varit med om att reklam om en produkt han precis pratat om dykt upp tror han inte att telefonerna lyssnar på sina ägare. Meta, som äger Facebook och Messenger, har flera gånger förnekat att deras produkter samlar information på det sättet. Och stora företag som Apple skulle ha för mycket att förlora om de blev påkomna med att ha tjuvlyssnat, säger Stefan Alfredsson. Att Facebook sökt patent för en teknik betyder inte att de använder det.

– Företagen söker patent i förebyggande syfte. Man bygger en patentportfölj som man kan byta med andra, säger Stefan Alfredsson.

Och eftersom det så länge talats om att techbolagen lyssnar finns det många datasäkerhetsföretag, hackare och forskare som försökt hitta bevis. Att ingen lyckats talar enligt Stefan Alfredsson starkt för att det faktiskt inte sker.

– Möjligen kan någon mindre känd app göra det, men det brukar avslöjas och de brukar bli avstängda från Google Play Store och Appstore. Men använder man de stora apparna, och installerar dem själv, så är det väldigt liten risk, säger Stefan Alfredsson.

Samlar information – men troligen inte genom avlyssning.

Appar och telefoner samlar information på andra sätt

Så varför har så många upplevt att de får reklam om något de nyss pratat om? Även om de inte lyssnar så samlar telefonerna och apparna in väldigt mycket information om sina användare. Den kan ha känt att vi är nära en person som har sökt på ämnet som sen dyker upp som reklam. Eller så kan vi ha glömt att vi faktiskt har googlat. Eller så kan det vara en ren slump.

– Det är ett psykologiskt fenomen. Man tycker sig se ett mönster fast det inte finns något.

Men techbolagen har inte heller presenterat bevis som gör att det går att utesluta att deras produkter lyssnar på användarna.

– För att utesluta att det sker behövs en matematisk verifierbarhet. Den insynen finns inte för tredjepart.

Denna chatt är stängd.

  • Tack för alla inlägg! Nu måste vi dessvärre avsluta chatten för ikväll. Surfa lugnt därute!

  • Det krävs alldeles för mycket processorkraft/energi för att spela in och hantera röstdatan. Dessutom kan de som säljer annonsplatserna inte använda denna metod i deras marknadsföring för annonsplatser, varför skulle dom då lägga energi på det?

    t
    21.35
  • Varför har ni sociala medier appar installerade på era telefoner? Om det nu är problem med avlyssning osv, måste ju vara ganska enkelt att avinstallera alla appar och köra via webb istället. Eller måste alla konstant vara uppkopplade???

    Bruno
    21.26
  • Om ni vill få era märkerna bort när ni surfar på internet så måste ni ha en bra VPN ISP

    Perra
    21.25
  • TAPPA INTE TRON. DET KAN RÄCKA ATT TÄNKA PÅ NÅGOT OCH STRAX DYKER DET UPP. TRO MIG

    annehart
    21.25

Följ ämnen i artikeln