Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Israel: Nasrallahs död inte "sista steget"

TT

Publicerad 14.15

Israels försvarsminister Yoav Gallant. Arkivbild.

Att döda Hizbollahs högste ledare Hassan Nasrallah i ett flyganfall ska inte ses som ett avslutande steg från Israels sida, varslar försvarsminister Yoav Gallant inför soldater som samlats vid gränsen.

Det är ett ”viktigt steg”, säger ministern i ett framträdande inför israeliska soldater som har stationerats vid landets gräns mot Libanon i norr:

– Men det är inte det sista. För att säkerställa återkomsten till Israels samhällen i norr kommer vi att sätta in alla våra förmågor, och detta inkluderar er (soldaterna).

Tiotusentals människor har evakuerats från samhällen i gränstrakterna i norra Israel, på grund av den beskjutning som skett från båda håll vid sidan av kriget i Gaza i syd.

Från israeliskt håll har krigshandlingar mot Libanon motiverats med att det behövs för att skydda norra Israel. Det är militärens uppdrag att se till att människor kan återvända till sina hem där, säger Yoav Gallant framför soldaterna:

– Det är vad vi kommer att göra, och vi kommer att sätta in vad som än krävs: er, andra styrkor, från luften, från havet och på land.

Efter de senaste veckornas upptrappning mellan Israel och den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah, med israeliska anfall som har dödat hundratals personer i Libanon, har Israel kallat in fler soldater och skickat dem mot gränsen i norr.

Den israeliska militären säger sig ha lagt grunden för en potentiell markinvasion, men om en sådan kommer att ske har inte sagts tydligt utåt.