Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Libanon: Tiotals skadade i israeliskt anfall

TT-AP-AFP

Uppdaterad 19.46 | Publicerad 10.13

Israels militär uppger att man har utfört ett ”precisionsangrepp” mot Hizbollahs högkvarter i Beirut.

Minst två personer uppges ha dödats och nära 80 skadats i anfallet som träffade ett tätbebyggt område, enligt Libanons hälsodepartement.

Medieuppgifter gör gällande att Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah ska ha varit målet för det israeliska anfallet. En källa nära Hizbollah uppger dock att shiamilisens ledare är ”okej”, rapporterar AFP.

Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären, uppger att attacken träffade Iranstödda Hizbollahs högkvarter i Beirut.

Enligt honom ska högkvarteret ha funnits under ett bostadshus i ett tätbefolkat område i al-Dahiya (Dahieh) i södra Beirut.

Israels militär beskriver högkvarteret som ”epicentrum för Hizbollahs terror”, enligt ett uttalande på meddelandeappen Telegram.

Skakat hus

Källor som står Hizbollah nära uppger att anfallet jämnat flera byggnader med marken. De massiva explosionerna rapporteras ha varit så kraftiga att de skakade fönster och hus cirka 30 kilometer norr om Beirut.

Det israeliska anfallet kom kort efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talat inför FN:s generalförsamling i New York. Premiärministern avbryter dock sitt besök i USA och kommer direkt att återvända till Israel.

Efter anfallet säger FN:s talesperson Stephane Dujarric att organisationen ”ser med stor oro” på attacken mot det tätbefolkade området i södra Beirut.

– Vem som helst som tittar på bilderna av rök som väller upp från ett tätbebyggt område borde vara orolig, säger han och tillägger att man försöker samla information om det som hänt.

Attacker mot Tiberias

Tidigare attacker – från både Hizbollahs och Israels håll – har rapporterats under fredagen.

I en tidigare israelisk attack uppgavs nio personer från en och samma familj dödats när deras hus träffades i en israelisk lufträd, rapporterade statliga libanesiska NNA.

Trevåningshuset i Shebaa i sydöstra Libanon uppges ha attackerats under natten mot fredagen.

Totalt har över 700 människor dödats sedan Israel intensifierade sina attacker mot Libanon i början av veckan, enligt libanesiska uppgifter.

Hizbollah avfyrade ett flertal raketer mot den israeliska staden Tiberias – som enligt shiamilisen var ett svar på Israels ”barbariska” attacker mot libanesiska städer och civila.