Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nasrallah dödades långt under jord

TT

Uppdaterad 10.26 | Publicerad 07.41

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah uppges ha befunnit sig i en bunker 18 meter under marken när han dödades. Israel har nyligen fått särskilda bunkerbomber från USA.

Rök stiger fortfarande från ett helt bostadskvarter som lagts i ruiner.

På fredagskvällen ljöd upp emot tio explosioner i arbetarkvarteren i södra Beirut där Hizbollah har sitt högkvarter och fäste. Flera höghus med lägenheter sjönk ihop i högar av grus och stålbalkar när ett område stort som en fotbollsplan praktiskt taget jämnades med marken.

Det var omkring 80 ton bomber som utlöstes i en serie tidsinställda explosioner, uppger en källa inom den israeliska militären för den amerikanska tidningen The Wall Street Journal.

Omkring 18 meter under flerfamiljshusen, i en bunker, hade Hizbollahs högsta ledarskikt samlats för ett möte.

– Vi hade underrättelser i realtid om att Nasrallah samlades med många seniora terrorister, säger Nadav Shoshani, talesperson för israelisk militär, till tidningen.

Bara några timmar före mötet hade den israeliska underrättelsetjänsten fått kännedom om att det skulle äga rum, enligt WSJ:s uppgifter.

Planerat i månader

Israel ska ha planerat en attack som denna i flera månaders tid. Konkreta diskussioner om att försöka mörda Hizbollahs högsta ledare inleddes några dagar före attacken.

Planen med attacken var att med hjälp av de tidsinställda bomberna nöta sig ned i marken för att nå fram till bunkern. Den israeliska militären har delat bilder av vad som sägs vara åtta flygplan som utförde attacken, men har inte specificerat vilka bomber som användes.

Nyhetsbyrån AP har granskat militärens bilder och bedömer att flygplanen var bestyckade med så kallade djuppenetrerande flygbomber, som är byggda för att kunna slå igenom hårda barriärer som till exempel bunkerväggar. Dessa ser ut att ha varit försedda med precisionssystem.

Denna ammunition har tillverkats i USA och den amerikanska regeringen har nyligen låtit leverera den till Israel, säger konflikt- och vapenforskaren Richard Weir vid människorättsorganisationen Human Rights Watch till AP.

Sökt i kratrar

På söndagen samlades många människor kring det ödelagda kvarteret – vissa för att besöka sina förstörda hem, vissa för att sörja och be och andra för att få se de omfattande skadorna.

Där syntes då också flera kratrar där räddningsarbetare tycks ha borrat sig ned upp emot 30 meter ned i marken för att hitta och föra upp kvarlevor.

Sex dödsfall har bekräftats, men flera personer som befann sig på platsen på söndagen sade sig sakna anhöriga.