Joakims familj fick sitt hem bortsprängt av gäng

Publicerad 11.46

Joakim Bechs hem blev söndersprängt.

Regeringens utlovade brottsofferlag skulle stötta personer som bland annat blivit offer för sprängningar.

Men snart ett och ett halvt år senare lyser lagen fortsatt med sin frånvaro.

– Den hade varit extremt viktig och väldigt välbehövlig, säger Joakim Bech som fick sitt hem söndersprängt förra året.

Natten mot den 28 september 2023 skakades ett kvarter strax utanför Uppsala av en sprängning och en kvinna i 25-årsåldern dog av sina skador. Polisen bedömde snart att sprängningen sannolikt har en koppling till den pågående gängkonflikten. Allt tyder på att kvinnan i 25-årsåldern som dödades i explosionen inte hade något med konflikten att göra.

Aftonbladet pratade vid tiden för sprängningen med kvinnans vän.

– Jag är jätteledsen av det som hände, jätteledsen... hon har inget med saken att göra, ingen koppling till gängkriminalitet... Varför är det så? det är oskyldiga människor, vad är här som börjar hända i Sverige? På riktigt, jag förstår inte.

Grannen Joakim Bech, 38, och hans familj vaknade av en hög smäll och av att huset skakade till rejält.

– Vi sprang in i min bonusdotters rum där hon ligger och skriker med massa glassplitter över sig. Det låg delar från en bil i hennes rum, däckrester och bitar från en baklykta, berättar Joakim Bech.

Familjen är några av de många privatpersoner som drabbats av gängrelaterade sprängningar de senaste åren, en grupp som regeringen genom den utlovade brottsofferlagen, har sagt vilja stötta.

Som ett bombnedslag

Joakim Bech beskriver att hans hem såg ut som ett bombnedslag, i dubbel bemärkelse. Glasfasaderna var till stor del helt utblåsta och luften var rökfylld.

– Sen hörde man skrik utanför. Jag stod där i shorts och flip-flops mitt i natten och fattade ingenting, säger Joakim Bech som beskriver situationen som overklig.

Joakim Bech.

”Har förstört väldigt mycket”

Snart ett år senare har Joakim Bechs familj precis kunnat flytta tillbaka till sitt hus, men vägen dit har varit lång.

– Till en början blev det att vi fick flytta runt på olika hotell och bo på soffor hemma hos kompisar. Det var ganska omständligt och ingenting man vill göra när man varit med om någonting sånt här, säger han.

Sprängningen har varit påfrestande för familjen på många sätt.

– Dels för vår dotter, hon var nio år när det här hände. Det här har varit extremt jobbigt för henne. Man ska inte behöva uppleva sånt här som barn.

Uteblivet stöd

Sprängningen har även varit förödande för familjens ekonomi.

– Jag är egenföretagare och allt det här som hänt har påverkat mig och min verksamhet extremt mycket.

– Jag har blivit tillsagd att sjukskriva mig flera gånger, men det funkar inte när man har ett litet företag. Jag har behövt vara utan lön några månader och levt på sparpengar. Men man får liksom bita ihop och köra på ändå och försöka hitta någon form av styrka i det hela, säger han.

Den utlovade brottsofferlagen, som bland annat varit tänkt att ge bättre stöd till personer som utsatts för brott, har fortfarande, snart ett och ett halvt år senare, inte kommit på plats.

Joakim Bech säger att stödet hade kunnat betyda jättemycket för hans familj det senaste året.

– Den hade varit extremt viktigt och väldigt välbehövlig.

”Tänker på hennes familj”

Han är överlag besviken på politikernas hantering av gängkriminaliteten och sprängningarna.

– Så mycket löften verkar bara vara ett spel för gallerierna. Ett sätt att plocka politiska poäng, säger Joakim Bech och fortsätter:

– Det snackas alldeles för mycket och det är för lite verkstad. Det är dags att börja jobba nu.

Han förklarar att han ofta tänker på den unga kvinnan i grannhuset som dog i sprängningen den där natten.

– Det är främst henne och hennes familj som jag tänker på. Hon hade hela livet framför sig. Hur många människor ska vi offra innan vi inser att det behöver göras något annat, säger Joakim Bech.

Följ ämnen i artikeln