Biden pressas på besked om framtiden

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-07-19 01.07

USA:s president Joe Biden och den tidigare talmannen i representanthuset, partikamraten Nancy Pelosi, vid en ceremoni Vita huset i maj. Arkivbild

Joe Biden kan snart övertygas om att han gör bäst i att stiga åt sidan och låta någon annan ta kampen mot Donald Trump i presidentvalet i höst, rapporterar amerikanska medier med hänvisning till källor inom Demokraterna.

Ytterligare en senator tar också handen från Biden.

Washington Post stödjer sig på tre källor i partiet som beskriver vad den förra talmannen i representanthuset, Bidens partikamrat Nancy Pelosi, har sagt till kongressledamöter efter samtal hon haft med presidenten.

Tidningen uppger också att förre presidenten Barack Obama uttryckt oro, enligt källor i hans krets, om hur det ska gå i valet för Demokraterna med Biden som kandidat.

Slut med gåvor

Enligt Financial Times spelar personer som donerat mycket pengar till Demokraterna en viktig roll när pressen på Biden ökar. En del av dem ska ha gjort klart, via tunga partiföreträdare som har kontakt med Biden och hans stab, att det är slut med gåvor om Biden inte hoppar av. Och det kan vara en fråga om dagar innan presidenten själv inser att det inte går längre, säger flera källor till FT.

– Det är ett oerhört tryck nu, säger George Krupp, fastighetsinvesterare och stor givare till partiet, till tidningen och talar om tryck bakom kulisserna från politiska företrädare, partiarbetare och givare.

Men Vita huset har hittills kommenterat det hela med att Joe Biden inte tänker stiga av. Han själv har hittills sagt att han är bäst lämpad att ta kampen mot Trump och kan bli omvald.

Isolerad

I onsdags testade Biden positivt för covid-19 och fick avbryta en kampanjresa. Han har, enligt Vita huset, snuva och andra lättare symptom. Han pausar kampanjen och har isolerat sig i sitt hus i Delaware på grund av virussmittan.

Pelosi beskrivs som en budbärare och medlare mellan partiet och presidenten. Hittills har tjugotalet, en tiondel av Demokraternas 213 ledamöter i kongressens representanthus, offentligt sagt att Biden bör kliva åt sidan. Två demokratiska senatorer har också gjort det – Joe Tester, senator för Montana, är nummer två, rapporterar AP.

I kongressen ökar oron för att Biden ska minska ledamöternas chanser att behålla sina platser.

Byggs på

Fler och fler uppgifter återges i amerikanska medier, baserat på anonyma källor, om kristankar och dystra interna tongångar i partiet gällande Bidens utsikter. Tunga företrädare för partiet, som Pelosi, senatens majoritetsledare Chuck Schumer och minoritetsledaren i representanthuset Hakeem Jeffries, uppges vara inne på liknande tankar och ska ha uttryckt tvivel inför valet också i samtal med presidenten.

Men Biden har också försvarare som kritiserar medierna för att till stor del basera sig på anonyma källor.

ANNONS