Aftonbladet

Dagens namn: Lars

24 tidigare demokrater: Hoppa av, Biden

TT

Publicerad 2024-07-13

Mike Levin, Kalifornien, är den senaste representanthusledamoten att uppmana Biden att stiga åt sidan. 24 tidigare aktiva demokrater gör detsamma i ett öppet brev. Arkivbild.

24 tidigare demokratiska ledamöter i USA:s kongress uppmanar i ett brev Joe Biden att kliva åt sidan.

Samtidigt har nästan 20 aktiva politiker inom partiet nu gjort detsamma.

Två dussin tidigare politiskt aktiva demokrater, varav en är en tidigare senator och flera har lång erfarenhet, vill nu se en annan presidentkandidat än Joe Biden i valet i november.

I ett gemensamt brev som Politico har tagit del av understryker de att de inte tvivlar på Bidens ”extraordinära meritlista” – men varnar också för att Demokraterna troligtvis förlorar i höstens presidentval med Biden som kandidat.

Vill se andra kandidater

I brevet skriver de att Biden ”bäst skulle tjäna landet han älskar” genom att tillåta de konventsdeltagare som förbundit sig att rösta på honom vid Demokraternas konvent – vilket i sin tur skulle göra honom till partiets officiella kandidat – att i stället rösta på andra.

”Vi är säkra på att en eller flera kompetenta demokratiska kandidater skulle kliva fram. Iver och optimism skulle följa”, skriver de 24 tidigare ledamöterna i brevet.

Brevet är det senaste i en rad händelser som ökat trycket på Biden, sedan hans katastrofala insats i en tv-sänd debatt mot Donald Trump. Kritiska röster ifrågasätter om den 81-årige presidenten har kapacitet att klara fyra år till i Vita huset.

”Lämna facklan vidare”

Sedan veckans Natotoppmöte och efterföljande presskonferens, där Biden gjorde några uppmärksammade tabbar, har fem av Demokraternas ledamöter i representanthuset uppmanat Biden att stiga åt sidan.

”Det är dags för president Biden att lämna facklan vidare”, säger Mike Levin, Kalifornien, i ett uttalande.

Totalt har nu 19 av Demokraternas 213 ledamöter i representanthuset riktat den uppmaningen till Biden.