Vance kommer att äta Harris till frukost

I Vance hemkvarter betraktades makarna Obama som ett slags utomjordningar.

”This is a prayer for my country”, sa Bruce Springsteen och stämde upp i den vemodiga Long walk home. Han behövde inte säga mer, alla vet var Springsteen står och de flesta i publiken var lika politiskt deprimerade som han. Orden har tagit slut.

En bit in i konserten började min mobil morra om att Donald Trump har utsett JD Vance till sin vicepresident. Han spelar sina kort väl nu.

JD Vance självbiografi Hillbilly elegy har gett mig mer än det mesta som har skrivits om Trumps väljare.

Han kommer från rostbältet. Pappan fanns knappt och mamman gick på opiater, så JD och hans syrra växte upp hos mormor och morfar, som fick sin utkomst från den allt ödsligare bilfabriken.


Hillbilly elegy är en bok om kroppar. Utarbetade, fattiga, alkoholiserade, drogade, muskulösa, sönderslagna, överviktiga, längtande och djupt föraktade kroppar.

I Vance hemkvarter betraktades makarna Obama som ett slags utomjordningar. Inte för att de var svarta, utan för att de var perfekta. Barack Obamas kostym satt som om meritokratin var gjord för honom och Michelle, lika välvårdad hon, förmanade alla föräldrar att ge sina barn välbalanserad kost.

Hillbilly elegy handlar om människor som medierna inte brytt sig ett dugg om, mer än som safariobjekt över den fula, misslyckade och bakåtsträvande arbetarklassen. Det är därför de applåderar när Trump attackerar pressen, för de tycker också att ”liberal media” är full av skit.


Det går inte att vinna ett val utan man har med sig arbetarklassen. Biden tvingas nu hantera en motståndare som kan väldigt mycket om dem som en gång röstade på Demokraterna men inte längre gör det.

Biden vet också en del om klass, hans pappa var en enkel bilhandlare. Den som surar över att Biden inte tackar för sig förstår mycket lite av klassresenärens psyke.

De är extremt målinriktade, drivna av en livslång revanschlystnad; en hånad klassresenär på parnassen ger inte upp.

Biden är 81 år (7 år äldre än Springsteen) och JD Vance är 39. Det är ingen längre som förknippar Biden med en påver uppväxt, medan Vance bakgrund är levande materia. Han kommer äta Kamala Harris till frukost. Harris är både svart och kvinna, men vad hjälper det när mamma var genforskare och pappa professor i ekonomi.


Man kan undra varför Vance inte gått till vänster med den klasserfarenheten han har, men även här spelar underdogens psykologi in. Mot alla odds kämpade han sig ur fattigdomen och nu kräver han att alla ska vara lika starka som han. Han trycker på vänsterns ömma punkt: hur formulerar man en politik som håller en lagom balans
mellan individens ansvar och statens?

”Trying to figure out what went wrong” sjöng Springsteen. Ja, var ska man börja?