Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

USA rör sig i riktning mot inbördeskrig

Donald Trump var millimetrar från att dödas.

Men han klarade sig.

Det låter cyniskt att säga det men förmodligen kommer attentatet att gynna Trump på flera sätt.

Samtidigt som det visar den höga risken för politiskt våld i USA.

Landet befinner sig i en ytterst farlig situation. Två totalt oförsonliga politiska sidor står mot varandra.

En stor del av demokraterna hatar Trump och ser honom som ett hot mot demokratin.

En stor del av republikanerna hatar Biden och ser Trump som det enda som kan rädda USAs framtid som en vit, konservativ nation.

I det extremt spända läge som råder kommer mordförsöket på Trump inte som någon total överraskning. USA är ett land med i stort sett obegränsad tillgång på skjutvapen och en historia av politiska mord.

Jag tänker på mordförsöket på dåvarande presidenten Ronald Reagan, mordet på den svarte medborgarättskämpen Martin Luther King, mordet på presidentkandidaten Robert Kennedy och sist men inte minst mordet på president John F Kennedy i Dallas 1963.

Bild från mordet på John F. Kennedy.

Mord som alla förändrade USA på ett eller annat sätt.

Sannolikt kommer mordförsöket på Donald Trump också att göra det.

Han överlevde med en hårsmån och kommer att betraktas som en hjälte av sina anhängare. Hans pumpande med näven i luften direkt efter att han blivit träffad vid örat visar att han inte har några planer på att ge upp. Tvärtom.

Stärker offerrollen

Ur politisk synvinkel genomfördes mordförsöket med perfekt tajming för Donald Trump, bara någon dag innan det republikanska partikonventet inleds i Milwaukee, Wisconsin. 

Redan innan hade fokus under ett antal dagar legat helt på det republikanska partiet. Nu kommer det att göra det ännu mer och vara helt inriktat på Donald Trump.

Han kommer att få maixmal spridning för sitt politiska budskap. Jag vet att det låter cyniskt att påpeka det men ska man analysera följderna av attentatet går det inte att undvika.

Attentatet underbygger den bild av sig själva som offer som Trump under lång tid byggt upp. Ett offer för ”den djupa staten” och för rättsväsendet som vill åt honom. Det förstärker bilden av den politiska häxjakt som Trump påstår att han är utsatt för.

Trump kommer att skylla attentatet på demokraternas fientliga verbala attacker mot honom. Flera av hans nära allierade inom partiet har redan börjat göra det.

Trump kommer att rida på en våg av sympati.

Åtminstone den närmaste tiden kommer det bli svårt för demokraterna att attackera Trump på samma sätt som tidigare. Det riskerar att verka hjärtlöst i väljarnas ögon att utmåla Trump en främlingsfientlig lögnare och ett hot mot demokratin.

Vad gjorde Secret Service?

Jag är rätt säker på att det också ganska snabbt kommer att växa upp konspirationsteorier kring attentatet. Sociala medier kokar redan. 

Hur kunde skytten ta sig upp på taket med ett gevär där Trump valtalade? Varför upptäckte Secret Servie honom inte tidigare? Var det till och med så att Secret Service i hemlighet medverkade i attentatet?

Det är frågor som kommer att ställas och många kommer oavsett vad de sanna svaren är att dra slutsatsen att etablissemanget försökte göra sig av med Trump.

Något som ytterligare riskera att höja den politiska våldsnivån. Kanske rentav inspirera psykiskt instabila personer att kopiera attentatet mot andra än Trump.

Många bedömare i USA har länge varnat för risken att den hårda politiska retoriken ska sluta i ett inbördeskrig. Det låter osannolikt men det är i den riktningen landet rör sig.

Även demokraterna kan tjäna på attentatet. För ögonblicket försvinner fokus på Joe Bidens hälsa och mentala kapacitet. Precis i ett skede då partiet måste bestämma sig för hur hårt de ska pressa Biden att dra sig tillbaka och istället ge plats för vicepresident Kamala Harris eller någon annan kandidat.

Attentatet gör att dynamiken i valrörelsen förändras. Det som såg ut som ett bra drag i går kanske inte alls är det imorgon.

Motivet

I ett svårt trauma för landet blir presidenten ännu viktigare. Biden har redan fördömt attentatet och manat till ett enande av nationen. Kan Biden uppträda som en landsfader kan det stärka hans aktier både som president och presidentkandidat. 

Det som behövs nu är en rejäl nedkylning av hela det politiska samtalet i USA. Här kan presidenten spela en viktig roll.

Mycket av fortsättningen kommer också att handla om motivet. Det enda vi vet när detta skrivs är att skytten är en 20-årig man, registrerad som republikansk väljare.

Eftersom han själv dödades kan det bli svårt att få en klar bild över motivet.

Agerande han på egen hand eller på uppdrag av någon? I så fall vem?

Beroende på svaren kan attentatet ta presidentvalet i vilken riktning som helst.

Donald Trump.