Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Nya smittan ger obehagliga vibbar från covidpandemin

Nyheterna om det nya mpox-viruset ger obehagliga vibbar från coronapandemin.

Samma lugna försäkringar i inledningen om att smittspridningen nog ska gå att stoppa. 

Men lika många frågor som inte verkar ha något svar ännu.

Det känns lite läskigt.

Experterna försäkrar visserligen att det finns väldigt mycket som skiljer mellan coronapandemin och den nya allvarligare varianten av mpox-viruset.

Samtidigt känns mycket igen.

Till exempel den snabba smittspridningen. Knappt hade WHO deklarerat ett globalt nödläge för smittan i Afrika förrän det första fallet upptäcktes i Sverige. Då får man förmoda att det relativt snart kommer att dyka upp fall i andra europeiska länder. 

Men vi vet helt enkelt inte hur mycket smittan redan hunnit sprida sig.

Det understryks av att Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, under dagen höjde risknivån för viruset i Europa från låg till måttlig.

Experterna är lika diffusa som under covid när det gäller hur det smittar. Hur nära kroppskontakt måste man ha. Räcker det att stå tätt intill någon på bussen eller tunnelbanan?

Mpox-virus.

Ännu finns inga riktigt tydliga besked.

Smittskyddsexperterna vill givetvis undvika panik och försöker lugna befolkningen men hur säkra är de egentligen på sin sak?

Statsepidemiolog Magnus Gisslén erkänner att det ännu finns väldigt lite forskning om hur viruset sprids och smittar.

Den förra mpox-varianten spreds nästan exklusivt via sexuell kontakt, företrädesvis mellan män. Den nya varianten verkar spridas lättare och på andra sätt.

Grogrund för smitta

Den största smittspridningen sker i Afrika där hälsovården är extremt dåligt utbyggd på många platser. Risken är stor att smittan sprider sig utan att sjukvården i länder som Kongo, Burundi och dess grannar har full kontroll.

Kongo är ett land i krig där många människor bor tätt i flyktingläger. En perfekt grogrund för smittspridning.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Många minns säkert ebola-utbrottet i Västafrika 2014. På åtta månader hade det dödliga viruset spritt sig till tre kontinenter. Paniken låg nära. Som tur var lyckades man isolera fallen som upptäcktes utanför Afrika.

Men viruset tog över 10 000 människors liv i Afrika och hade stor påverkan på samhället i länder som Sierra Leone, Liberia och Guinea.

Inte förrän 2016 deklarerade WHO att faran för en internationell spridning av viruset var över.

Mpox behöver naturligtvis inte utvecklas till något liknande eller en ny pandemi. Men det faktum att WHO går ut med sin varning visar allvaret.

Förhoppningsvis har experterna rätt när de pekar på många skillnader jämfört med covid-19.

Inte minst så finns det ett vaccin som förhoppningsvis fungerar.

En smittad kvinna i ett flyktingläger i Goma i Kongo-Kinshasa.

Brist på vaccin

Problemet är att det inte finns tillräckligt mycket av det just nu. Afrika har begärt 10 miljoner doser. EU har lovat att skänka 250 000. Det är oklart hur snabbt vaccin kan masstillverkas om det hela utvecklas till en mer omfattande epidemi.

En annan obehaglig omständighet är att sjukdomen verkar slå extra hårt mot unga människor. Covid drabbade framförallt äldre och sköra. Tragiskt även det men många som avled av covid hade sannolikt ändå dött ett halvår eller ett år senare. Den nya varianten av mpox dödar människor som har hela livet framför sig.

Jag minns när svininfluensan härjade i världen 2009. Även då var det små barn och ungdomar som var mest utsatta. Människor slogs med näbbar och klor för att få sina barn vaccinerade.

Vaccin mot mpox.

Fem miljoner svenskar vaccinerades i den då största massvaccineringen i landets historia.

Positivt den här gången är att samhället är mer förberett på en ny epedemi. Vi har alla erfarenheten av covidpandemin i ryggmärgen och är beredd att agera snabbt genom att hålla avstånd, jobba hemifrån och så vidare om det kommer att krävas.

Det svåra blir att hindra smittspridningen från Afrika till Europa och andra världsdelar. Under covidpandemin var det i princip omöjligt att resa runt i världen. Numera är vi tillbaka i nästan samma resevanor som rådde före covid. Det går dagligen mängder av flyg från Afrika till stora städer över hela jordklotet.

Vilket givetvis gör det ännu svårare att stoppa smittspridningen.

Kina som mer eller mindre stängde ner helt under covid har redan sagt att man kommer att screena resenärer till landet för mpox.

Så även om det inte finns någon anledning att drabbas av panik över mpox gäller det att vara vaksam. I bästa fall går det att kväsa spridningen av den nya virusvarianten i sin linda. I värsta fall får vi bereda oss på en ny omgång av att hålla avstånd och jobba hemifrån.