Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Första mpox-patienten i Sverige mår bra

Uppdaterad 14.37 | Publicerad 13.06

Den första patienten utanför Afrika med den nya mpox-smittan sökte vård i region Stockholm.

Personen behandlas utifrån sina symtom, säger smittskyddsläkaren.

– Jag vill inte säga mer än att patienten mår bra i dag, säger Maria Rotzén Östlund.

Under torsdagen bekräftade Folkhälsomyndigheten under en presskonferens att en person i Sverige har bekräftad mpox klad 1, vilket är den mer smittsamma varianten av de två.

Personen sökte vård i Region Stockholm nyligen efter att ha smittats i ett av de länder i centrala Afrika som har haft utbrott av den nya varianten. På grund av patientsekretess går regionen inte in på detaljer kring personens fall eller behandling, men bekräftar att det rör sig om en vuxen person.

– Jag vill inte säga mer än att patienten mår bra i dag, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare och avdelningschef för Smittskydd i Region Stockholm.

Under fredagen höjde Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, risknivån för befolkningen i EU. Däremot bedöms den övergripande mpox-risken för boende i EU vara låg men ECDC vill se tydliga reseråd till de som besöker drabbade länder i centrala Afrika.

Maria Rotzén Östlund.

Vad för behandling patienten har fått vill Rotzén Östlund inte gå in på, men hon säger att rent hypotetiskt så skulle en svårt sjuk patient troligtvis behandlas med

antivirala läkemedel.Även kallade antiviraler, kan bromsa virusets tillväxt i kroppen vid en virusinfektion, antingen genom att hindra att viruset tränger in i cellen eller genom att förhindra virusets arvsmassa att föröka sig.

Annars görs en så kallad symptomatisk behandling, alltså att man behandlar de symtom patienten har stället för av själva sjukdomen eller dess orsaker.

Inga rekommendationer i nuläget

Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Klara Sondén säger att det redan sen innan finns smittskyddsåtgärder på plats.

– Mpox omnämns i smittskyddslagen och det betyder att man anmäler och smittspårar alla upptäckta fall.

Rekommendationer likt de som fanns under coronapandemin är däremot inte aktuellt i nuläget.

Det är fortfarande oklart hur pass smittsamt mpox klad 1 är. Man har kunnat konstatera att den smittar via sexuella interaktioner då viruset finns i kroppsvätskor som saliv, men den verkar också smitta inom ett hushåll.

– Även i en vanlig nära kontakt som man har med sina anhöriga som att kanske sova i samma säng eller kramas och köksutrustning och så, säger Klara Sondén.

Biträdande statsepidemiolog Klara Sondén

Ingen risk för smitta i samhället

Trots att det nu finns ett bekräftat fall i Sverige så finns det ingen oro för spridning i Sverige menar smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Hur ska man förhålla sig till mpox? Ska man tänka som under coronapandemin?

– Det som skiljer sig nu är ju att det här är ett enda reserelaterat fall. Alltså någon som varit ute och rest och kommer hem med sjukdomen och det gör att vi inte är oroliga för befolkningen i stort på något sätt.

Däremot om man ska resa till de länder som har haft utbrott behöver man tänka till och vara extra noga med hygien.

– I region Stockholm i dag finns det inget man behöver göra extra för att skydda sig mot den för den finns inte spridd i samhället just nu.

Hon poängterar att det dock alltid är viktigt att tvätta händerna och ha god hostetikett, och även tänka på att inte umgås med spädbarn om man är sjuk.

Barn mest drabbade

I det stora utbrottet i Afrika har man sett att barn under 15 år har en större risk både att bli smittade och att bli allvarligt sjuka. Varför det är så vet man inte ännu, men en förklaring kan vara att de som är födda på 70-talet eller tidigare ofta är vaccinera mot smittkoppor.

– Det kan möjligen bidra till en bakgrundsimmunitet hos de äldre delarna av befolkningen. Medan barn och unga, de har aldrig någonsin fått ett vaccin mot något virus i gruppen pox, säger Klara Sondén.

Enligt socialminister Jakob Forssmed sitter Folkhälsomyndigheten just nu och diskuterar lämpliga åtgärder för att hantera mpox.

– Folkhälsomyndigheten arbetar med detta och utrikesdepartementet står i beredskap att kunna fatta snabba beslut om det krävs, säger socialminister Jakob Forssmed i Nyhetsmorgon.

– De analyserar läget och ser vad som har effekt i det här läget så att man vidtar åtgärder som hindrar smittspridning men som också är proportionerliga i förhållande till det man vill uppnå, säger han vidare.

Arkivbild. Vaccin mot mpox.

ANNONS