Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Mpoxpatient i Sverige – första utanför Afrika

Peter Wallberg/TT

Sofie Fogde/TT

Uppdaterad 20.47 | Publicerad 17.08

Statsepidemiolog Magnus Gisslén, Olivia Wigzell, tf generaldirektör Folkhälsomyndigheten och socialminister Jakob Forssmed (KD).

Det första fallet av sjukdomen mpox av den mer allvarliga varianten har konstaterats i Sverige, meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff på torsdagen.

Det är det första fallet utanför Afrika.

– Det är förstås någonting vi tar på allvar, säger Forssmed.

Det första fallet har konstaterats i Region Stockholm, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är även det första som diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.

Den drabbade har smittats i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott av varianten klad 1.

– Personen i Sverige har fått både vård och förhållningsregler enligt gällande rekommendationer, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Inga ytterligare smittskyddsåtgärder

Att en patient med mpox vårdas i landet ökar inte risken för befolkningen i stort, enligt Wigzell.

– Fallet i sig föranleder, har vi bedömt, inga ytterligare smittskyddsåtgärder i nuvarande stund, men vi följer såklart utvecklingen noga, säger hon.

Världshälsoorganisationen WHO klassade på onsdagen utbrottet av mpox i Afrika som internationellt hälsonödläge.

Den variant av mpox som nu sprids i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, vars spridning tog fart 2022 och som även finns i Sverige.

Fler fall väntas i Europa

En oroande faktor är att klad 1 lättare kan spridas vid nära kontakt, och inte som den tidigare varianten främst vid sexuella kontakter.

Efter det bekräftade fallet i Sverige varnar även WHO för att fler importerade fall av mpox sannolikt snart – ”under de kommer dagarna och veckorna” – kommer att bekräftas i Europa.

”Bekräftandet av mpox klad 1 i Sverige speglar tydligt vår sammanlänkade värld”, skriver organisationens europeiska regionkontor i ett uttalande.

Säkrat vaccin

Redan innan sommaren gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att säkra tillgången till vaccin och läkemedel mot mpox, enligt socialministern.

Hur oroad är du?

– Jag ser allvarligt på den här situationen, men det finns inte skäl för någon omfattande oro. Risken för smittspridning är låg. Vi har en god beredskap. Hälso- och sjukvården har goda rutiner för detta. Det är känd sjukdom. Det finns vaccin. Vi har vaccin på lager, säger Forssmed.

– Men vi följer detta för det det finns också osäkerheter i det här.

Socialministern säger vidare att det inte finns någon reseavrådan till de virusdrabbade länderna, men att Folkhälsomyndigheten står i kontakt med UD som är beredda att snabbt införa en sådan om det skulle krävas.

ANNONS