Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Varningen: Tidö­partiernas lotteri­förbud kan strida mot grundlagar

Uppdaterad 10.57 | Publicerad 10.30

Tidöpartierna vill förbjuda eller begränsa Social­demokraternas lotterier.

Men flera tunga juridiska instanser varnar för att det kan strida mot grundlagar och internationella konventioner.

– Ska man förbjuda det så får det en påverkan på förenings­friheten, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Tidöpartierna vill strypa partiers möjlighet att bedriva lotterier.

I en utredning som presenterades i mars föreslog utredaren att lotterierna inte längre ska undantas från beskattning.

Utredningen har också ett alternativt förslag om att helt förbjuda politiska partier från att bedriva lotterier.

SD vill ha ett förbud mot partilotterier, medan M vacklar.

Förbud eller beskattning skulle slå hårt mot Social­demokraterna, som 2022 drog in 42 miljoner kronor på sina olika lotterier.

Men nu reser rättighetsorganisationen Centrum för rättvisa ett varningens finger för att utredningens förslag kan strida mot Europa­konventionen.

Socialdemokraterna drar in mång­miljon­belopp på sina lotterier.

”Kan vara oförenliga med skyddet för förenings­frihet”

Går regeringen och Sverigedemokraterna vidare med förslagen kan man alltså bryta mot grundläggande rättigheter i Europa.

– Vår bedömning är att det här påverkar politiska partiers finansiering och särskilt Social­demokraterna som har en rätt så stor del av sin inkomst från parti­lotterier, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

– Ska man förbjuda det så får det en påverkan på förenings­friheten. Det finns avgörande från Europa­domstolen som klargör att regler som begränsar partiers möjlighet att finansiera sig, beroende på utformning, kan vara oförenliga med skyddet för föreningsfrihet.

En pikant detalj i sammanhanget är att Centrum för rättvisa har justitie­minister Gunnar Strömmer (M) som medgrundare.

Nu sitter alltså Strömmer i en regering som varnas för eventuellt brott mot Europa­konventionen av den organisation han själv var med och startade.

Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Centrum för rättvisa uppmanar regeringen att klargöra hur ett förslag som begränsar partilotterierna påverkar den grundläggande rättigheten för medborgare att bilda och tillhöra organisationer.

– Vi vill att man redogör för hur förslaget förhåller sig till Socialdemokraternas föreningsfrihet, säger Fredrik Bergman Evans.

Kan bryta mot svensk grundlag

En annan tung instans, Advokatsamfundet, skriver i sitt remissvar att partier även i framtiden bör få anordna lotterier för att tjäna pengar.

Organisationen ifrågasätter om ett förbud eller en skatt skulle strida mot grundlagens krav på att lagar ska vara generella.

Detta eftersom det just är Socialdemokraterna som enskilt parti som drabbas av förslagen i utredningen.

”Advokatsamfundets ställer sig därför frågande inför utredningens förslag till utformning av reglerna och förenligheten av dessa med regeringsformens krav på generell tillämpbarhet”, skriver Advokatsamfundet i sitt remissvar.

Även juridiska fakulteten på Uppsala universitet påpekar att en begränsning i partiers möjlighet att finansiera sig kan strida mot svensk grundlag.

”Eftersom utredningen visar att en inte oväsentlig del av det största partiets verksamhet finansieras av partipolitiska lotterier bör det faktum att en begränsning av möjligheten att bedriva denna typ av partipolitisk verksamhet åtminstone utredas mot bakgrund av bestämmelsen om föreningsfrihet”, står det i svaret från universitetet.

Niklas Wykman har svävat på målet på frågan om det blir beskattning eller förbud.

SD glasklara – M vacklar

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har tidigare svarat svävande på frågan om hur regeringen nu kommer att gå vidare med förslaget: om det blir skatt eller ett förbud.

Sverigedemokraternas krav har varit desto tydligare. Partiet vill strypa lotterierna helt och SD-toppen Tobias Andersson har talat om ”ett fattigare första maj-tåg” och att ”dra åt kranen med finansiering” för Socialdemokraterna.

S partisekreterare Tobias Baudin flaggar för att det kan bli svårt att hålla tillbaka dem som vill skada SD och M vid ett maktskifte.

Moderaternas position är svår. Å ena sidan finns en tryck från SD, å andra sidan finns en risk för att S kan retaliera mot M vid ett maktskifte – något S partisekreterare Tobias Baudin öppnat för att göra.

– Det kommer att vara jättesvårt för mig att hålla emot alla röster i vårt parti som vill att vi ska ge tillbaka lagstiftningsvägen och skada moderater och sverigedemokrater så mycket som det bara går, sa Baudin till DN i mars.

I sitt remissvar till förslaget skriver Moderaterna att man står bakom en skatt på partilotterier. Vad gäller ett förbud är partiet desto mer svävande.

”Moderata samlingspartiet anser att alternativet där partipolitiska lotterier inte kan beviljas licens bör övervägas”, skriver partisekreterare Karin Enström.

ANNONS