Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Hummelgaard: Jag har varnat Sverige i många år

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-08-13 14.23

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard vill sätta stopp för beställarna av våldsdåd tillsammans med Sverige.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) ser det som sin uppgift att påminna svenska politiker om problem kopplade till gängkriminalitet.

Faktum är att han gjorde det redan för 14 år sedan.

– Sverige måste städa upp sin oreda, säger han till TT.

Inför det svenska valet 2010 reste Hummelgaard till Sverige för att knacka dörr tillsammans med Socialdemokraterna.

Han tänkte att det behövdes eftersom Sverigedemokraterna börjat växa i opinionsmätningar. Själv var han inte förvånad över utvecklingen. I en artikel i danska Politiken beklagade han att de svenska Socialdemokraterna inte lärt av Danmarks misstag inom invandringspolitiken.

– Den gången sade vi att det skulle sluta illa om Sverige inte hade en balanserad migrationspolitik i kombination med en anpassad rättspolitik. Jag vet såklart att det har börjat hända saker i Sverige och jag har respekt för att man har en längre demokratisk process.

– Men jag vill inte sticka under stol med att Sverige har varnats för det här i många år.

Vill ha ”bandepakker”

Hummelgaard hoppas att Sverige snabbt tar efter delar av Danmarks rättspolitik.

– Jag hoppas att de kommer ikapp så snart som möjligt. Ett konkret förslag är att införa ”bandepakker” och öppna för dubbla straff för gängkriminella, säger han, syftande på de regelbundna, allt hårdare, paket åtgärder Danmark infört mot ”bande” (kriminella gäng).

– Jag är fullt övertygad om att hårda straff är nödvändigt när man begår grov kriminalitet, även i ung ålder.

Den danska ministern nämner också förebyggande åtgärder.

– Att förhindra unga från att ens överväga den kriminella banan är avgörande. Men det är svårt att förebygga om det är för många som behöver hjälp, säger han, och understryker att Danmark behövt vara tufft och ”kreativt”:

– Vi förföljer kriminella genom till exempel Skatteverket och bostadsföreningar. Om en person är kriminell kan vi kasta ut hela familjen. Det handlar om att göra livet så surt som möjligt för kriminella.

25 händelser

Den senaste tiden har Danmark drabbats av en våldsvåg. Inom loppet av en vecka häktades fem svenskar. Enligt Hummelgaard rör det sig sedan april om totalt 25 händelser med ”svenska barnsoldater”, som i vissa tillfällen fått betalt för att utföra våldsdåd.

– Det är inget som vi bara kan sitta och titta passivt på. Vi kan inte göra mycket mer än att ha ett tätt samarbete med Sverige, och just nu har vi ett fantastiskt samarbete med Gunnar Strömmer, och även kontakt med den svenska oppositionen.

Hummelgaard vill återigen starkt varna svenska tonåringar som överväger att åka över till Danmark och utföra våldsdåd.

– Ni kommer att märka av samhällets fulla kraft. Vi har mycket hårdare straff, vi har en hög uppklaringsgrad och man kommer inte billigt undan bara för att man är minderårig.

Följ ämnen i artikeln