Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Noa-chef: Danmark har en egen problematik

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 08.56 | Publicerad 05.30

Håkan Wall, polismästare och chef för internationella enheten hos polisens operativa avdelning.

Den danska retoriken mot Sverige är skarp sedan flera svenska ”barnsoldater” gripits i landet.

Men även om Sverige har stora problem är det inte svenskar som driver våldet, säger polismästare Håkan Wall.

– Det är någon som beställer de här uppdragen och både Danmark och Norge har en historia av grov kriminalitet.

Kritiken från danska politiker är hård sedan det framkommit att ett stort antal svenskar misstänks för grova våldsdåd i landet under 2024. Enligt justitieminister Peter Hummelgaard (S) rör det sig sedan april om 25 händelser med ”svenska barnsoldater”, som vid vissa tillfällen betalats för att utföra dåd.

Vid en pressträff på måndagen sade ministern att han vill sätta press på Sverige för att också ta sitt ansvar för utvecklingen, och i en TT-intervju på tisdagen sade han att ”Sverige måste städa upp sin oreda”.

Håkan Wall, chef för den internationella enheten på Noa, är den ”förste att beklaga att svenska barn och ungdomar reser till Danmark och begår grova brott”.

– Det är oerhört tragiskt för Sverige, men också för de som drabbas av våldet och för barnen själva.

Egen problematik

Men det kan inte enbart betraktas som ett problem för Sverige att lösa, enligt Wall. Även Danmark har länge plågats av gängkriminalitet och grov brottslighet.

– Sverige har tyvärr utmärkt sig med att gängen har ett väldigt högt våldskapital. Det utnyttjar kriminella i andra länder genom att beställa svenska unga mördare i sina konflikter. Men det är inte Sverige som står för all kriminalitet i Danmark och Norge. De har en egen problematik som Sverige tyvärr blivit en del av.

Även norsk polis har larmat om svenska gäng som rör sig över gränsen.

Att ta fast de som driver våldet är avgörande, säger han.

– Det måste alla, även på europeisk nivå, bli bättre på. Vi griper och lagför många utförare, men det är beställarna som är de genuint farliga personerna över tid.

Han framhåller samtidigt att det nordiska polissamarbetet fungerar mycket bra, vilket är avgörande då brottsligheten är gränsöverskridande.

– Vi har flera gemensamma operationer som pågår hela tiden. Det är ett väldigt brett och intensivt samarbete.

Arbete kvarstår

Att det ännu finns mycket för svensk del att göra är det heller ingen tvekan om, säger Håkan Wall. Bland annat tycker han att Hummelgaards uppmaning om att se över dubbla straff för gängkriminella är bra.

En annan viktig fråga är hur barn som begår grova brott ska hanteras. Där ser han positivt på regeringens planer på ungdomsfängelser.

– Hur tragiskt det än är, klarar vi inte att förebygga de här grova brotten där barn skjuter barn med Kalasjnikov måste vi låsa in dem, för att skydda dem själva och andra.