Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Dansk polis varnar "svenska barnsoldater"

Cornelia Mikaelsson / TT

Uppdaterad 18.38 | Publicerad 16.11

Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde vill att svenska tonåringar ska vara medvetna om landets hårda straff.

Polisen i Danmark varnar nu svenska tonåringar som är villiga att utföra brott mot betalning i landet.

– Det kommer en räkning som ska betalas och den kommer att bli dyr, säger landets rikspolischef Thorkild Fogde under ett pressmöte.

Den senaste tiden har fem svenska medborgare, varav tre minderåriga, häktats för mordförsök och sprängattentat i Danmark.

Trenden är inte ny – sedan april har det varit 25 incidenter med ”svenska barnsoldater”, enligt landets justitieminister Peter Hummelgaard som också uppgett att vissa tagit på sig uppdrag mot betalning.

Vill sprida information

Efter ett krismöte på toppnivå säger Fogde att de vill sprida information om Danmarks hårda straff för unga gängkriminella.

– Det är faktiskt så att uppklaringsgraden är hög och straffet hårt. Det budskapet ska också över till den andra sidan av sundet. Jag är inte säker på att de här unga gärningsmännen förstår vad de har gett sig in i.

Samtidigt understryker Fodge att de vill sätta press på nätverken bakom våldsdåden.

– De som utfört det här är ju inte de som står bakom kriminaliteten. De sitter i utlandet, bakom digitala tjänster och krypterade enheter. Så det handlar också om teknik och digitala verktyg.

Önskar ansiktsigenkänning

Under pressmötet uppgav Hummelgaard att polisen specifikt har efterfrågat ansiktsigenkänning som verktyg i kampen mot gängkriminalitet.

Den danska regeringen kommer nu att presentera ett underlag så snabbt som möjligt.

– Jag har respekt för att andra partier kan vara emot det rent principiellt, men om det kan leda till en fällande dom väger det tyngre för mig, säger han och fortsätter:

– De inhyrda barnsoldaterna har inte långa belastningsregister. Polisen känner inte igen dem direkt. Då skulle man kunna köra igenom ansiktet i ett digitalt verktyg.

”Nära och bra samarbete”

I en kommentar till TT skriver Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer att Sverige och Danmark har ett nära och bra samarbete och att han har löpande kontakt med Hummelgaard.

”Vi har ett gemensamt intresse av att stoppa den cyniska och farliga rekryteringen av svenska barn och ungdomar, särskilt i ett läge när både danska och svenska kriminella nätverk ägnar sig åt detta.”

Men Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi, vice ordförande i justitieutskottet, menar att regeringen inte gör tillräckligt. Han berkräftar att Gunnar Strömmer är kallad till justitieutskottet för utfrågning.

– Vi är i ett krisläge och mot den bakgrunden har vi begärt att han ska komma till utskottet för att redovisa vad regeringen avser att göra för att stoppa rekryteringen av barn och ungdomar till gängen, säger han.

ANNONS