Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Dansk minister om svensk våldsvåg: "Riktigt arg"

Cornelia Mikaelsson / TT

Uppdaterad 13.22 | Publicerad 10.58

En våldsvåg, där svenska medborgare är häktade för en sprängning och flera skottdåd, har skakat Danmark. Bild från i förra veckan.

Danmarks justitieminister är ”riktigt, riktigt arg” och vill sätta press på Sverige, säger han i samband med ett danskt möte på högsta nivå med anledning av den senaste tidens våldsvåg i landet.

Snabbt agerande och hård retorik följer dansk tradition i sådana här skeenden, enligt kriminologen David Sausdal.

Till måndagens möte kallades bland andra landets rikspolischef Thorkild Fogde, statsminister Mette Frederiksen (S) och justitieminister Peter Hummelgaard (S).

De diskuterar vilka verktyg polisen behöver för att kunna stoppa den senaste tidens skottlossningar och sprängningar där flera svenskar sitter häktade misstänkta för inblandning, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

– När det har hänt något exceptionellt brukar man också reagera exceptionellt, säger Sausdal.

– Det man kan säga är att man reagerar ganska skarpt och snabbt jämfört med Sverige. När flera skjutningar har ägt rum under kort tid har man en tendens att presentera nya förslag och verktyg direkt.

Snabba förslag

Enligt Danmarks nationella enhet mot särskild kriminalitet har svenska tonåringar via nätplattformar tagit uppdrag att begå våldsbrott mot betalning i Danmark.

Till danska TV2 uppger Hummelgaard att han är ”riktigt, riktigt arg” över annonserna och att utvecklingen är skrämmande.

– Vi kommer såklart också att sätta press på Sverige så att de tar ansvar för de här sakerna, säger han till kanalen.

Åtgärder som togs i bruk redan i fredags – som säkerhetszoner och ökad gränskontroll mot Sverige – har kritiserats av flera forskare för att i värsta fall verka kontraproduktiva.

Över gränser

Men enligt Sausdal är det av vikt att myndigheterna agerar snabbt och visar beslutsamhet.

– När det finns en konflikt är det viktigt att man har ett motsvar från myndigheterna och visar att man tar det på allvar. Sedan kan man såklart prata om hur effektiva åtgärderna är.

Vilka konkreta förslag som kan komma att diskuteras under dagens möte är inte officiellt.

– Det man har pratat om är hur man kan straffa personer som beställer mord, ansiktsigenkänning och ökat nordiskt samarbete. Jag hoppas att de förstår att de måste arbeta mer gränsöverskridande nu när digitaliseringen gör att kriminella också gör det i högre utsträckning.