Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Strömmer om skärpt gränskontroll: Naturligt

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-08-09 16.16

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.

Den skärpta danska kontrollen av gränsen mot Sverige är ett naturligt steg i rådande situation, anser Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M). Han står i löpande kontakt med den danske justitieministern.

– Det nya är att kriminella grupperingar som är verksamma i Danmark rekryterar utförare i Sverige. Det är naturligtvis allvarligt och här har vi ett starkt gemensamt intresse från dansk och svensk sida att stoppa den utvecklingen, säger han.

I Sverige har myndigheterna sedan tidigare uppmanats att intensifiera gränskontrollen.

I dag aviserade Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) att gränskontrollen mot Sverige skärps med anledning av den senaste tidens våldsvåg där fem svenskar är misstänkta för inblandning i mordförsök och en sprängning.

– Jag tycker att det är naturligt att man från dansk sida vidtar åtgärder i syfte att förhindra och försvåra den här rekryteringen och öka upptäcktsrisken, säger Gunnar Strömmer.

Nära polissamarbete

Samarbetet mellan svensk och dansk polis är sedan tidigare nära, beskriver han, och genom att dansk polis nu även kommer att ha poliser permanent utstationerade i Sverige och vice versa förstärks detta ytterligare.

Även på ministernivå är kontakten tät – de båda justitieministrarna gör regelbundna telefonavstämningar.

– Vi får löpande överväga vilka åtgärder som kan vara motiverade, antingen inom respektive länder eller gemensamt, säger Gunnar Strömmer.

Men hur ska utvecklingen med allt yngre svenskar som rekryteras till grov brottslighet brytas?

Här pekar Strömmer på en kommande omläggning av politiken när det gäller unga förövare. Ungdomsfängelser kommer att inrättas och påföljdssystemet göras om, så att unga ska dömas till fängelse i stället för ungdomsvård.

”Offensiva insatser”

Det handlar också om att förebygga brott, framhåller han:

– I sommar har vi presenterat en ny socialtjänstlag, som är en enormt stor reform just när det gäller möjligheterna att arbeta preventivt med offensiva förebyggande insatser i ett mycket tidigare skede än hittills.

Hur tror du att det påverkar Sveriges rykte i grannländerna att unga svenskar rekryteras till brott i andra länder på det här viset?

– Jag är inte i första hand fokuserad på eventuella rykten eller bildsättningen, utan att hantera de allvarliga samhällsproblem som det här representerar.