Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Oklart hur gränskontrollen påverkar tågtrafiken

Krister Zeidler/TT

Publicerad 2024-08-09 14.39

Danmark skärper gränskontrollen mot Sverige med anledning av den senaste tidens våldsvåg där fem svenskar är misstänkta för inblandning i mordförsök och en sprängning. Hur det påverkar Öresundstrafiken är oklart.

Enligt Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) gäller beslutet om skärpt gränskontroll mot Sverige från och med fredag.

”Nu drar vi åt tumskruvarna ytterligare även på kort sikt genom att stärka insatsen vid gränsen till Sverige”, säger han i ett pressmeddelande.

Liten svensk påverkan

Den hårdare kontrollen vid gränsen mot Sverige innebär utökade fysiska kontroller vid Öresundstågen. Det innebär också utökade analyser av så kallade ANPG-kameror, som läser av registreringsskyltar på fordon vid gränsen.

Enligt gränspolisen i södra Sverige kommer inte de utökade kontrollerna att påverka deras arbete särskilt mycket.

– Det är nytt för oss också, men Danmark har haft kontroll tidigare och då har det inte påverkat i någon större omfattning. Och det tror vi inte att det kommer att göra den här gången heller, säger Elisabeth Nilsson, sektionschef på gränspolisen Syd.

Bättre kontroll

Sverige har sedan tidigare ett samarbete med den danska polisen kring gränskontrollen och det kommer inte att ändras av att kontrollerna skärps, enligt Elisabeth Nilsson.

– Vi ser det snarare som positivt ur ett brottsförebyggande perspektiv. Gemensamt har vi bättre kontroll på de kriminellas rörelser över gränsen, säger hon.

Hur tågtrafiken över Öresund kommer att påverkas av de utökade gränskontrollerna är fortfarande oklart, enligt Skånetrafiken.

– Man kan göra gränskontroller på olika sätt. Är det stickprov eller är det i första hand vägtrafiken man ska kontrollera? Eller är det alla resenärer? Vi måste få information om vilket upplägg man tänker sig, säger Magnus Andersson på Skånetrafikens verksamhetsjour.

ANNONS