Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Stress och oro inom Trumpkampanjen – kallar Harris för ”bitch”

Uppdaterad 12.45 | Publicerad 06.22

Kamala Harris popularitet växer bland de amerikanska väljarna.

Det har lett till en allt mer stressad Trump som börjat kalla sin kvinnliga motståndare för ”bitch”.

Nu har oron inför höstens val letat sig in hos hans miljardärdonatorer, rapporterar New York Times.

Sommaren har minst sagt varit händelserik för expresidenten Donald Trump.

I juli var han millimeter från att dö när en kula träffade hans öra under mordförsöket i Pennsylvania. Därefter möttes han av medvind i opinionen och ett enormt stöd under Republikanernas partikonvent, tillsammans med sin nya vicekandidat JD Vance.

Men efter att huvudmotståndaren Joe Biden hoppat av höstens presidentval har vindarna vänt. Uppmärksamheten har den senaste tiden riktats mot Demokraternas nya kandidat Kamala Harris, vars popularitet växer bland väljarna.

Något som lett till en allt med frustrerad och stressad Trump, berättar folk i hans närhet för New York Times.

Donald Trump.

Miljardärdonatorerna luftar sin oro

Under förra veckan dukades det för ett 100-tal personer för en middag med Donald Trump på Long Island i New York. Dit hade några av hans rikaste kampanjdonatorer tagit sig.

Men innan de hunnit sätta sig behövde de lufta sin oro inför höstens presidentval. Vissa gäster hade hoppats att Trump skulle ha tänkt över sitt agerande under den senaste tiden, efter en rad misstag som mött skarp kritik.

I stället svarade han med falska anklagelser om att valet 2020 stals, uppger två personer som var närvarande till tidningen. Ett budskap som Trumps rådgivare vill att han ska sluta använda eftersom det inte hjälper honom att vinna väljare.

Kamala Harris.

Oro kring Trumps vicekandidat

Dessutom har flera donatorer ifrågasatt Trumps val av JD Vance som vicekandidat. Det efter att ett tidigare uttalande från Vance åter kommit till ytan.

I en intervju med Fox News från 2021 sa han att Demokraterna leds av ”ett gäng barnlösa kattkvinnor”, vilket fått stor uppmärksamhet i media de senaste veckorna.

Trump ska ha avfärdat kritiken och istället uppmanat sin vicekandidat att gå ännu hårdare åt den demokratiska kampanjen med Kamala Harris i spetsen.

Harris motstrategi har i sin tur varit att konsekvent beskriva republikanerna som ”konstiga” i sin kampanj.

”De pratar inte om mig. De pratar om JD”, ska Trump ha sagt när han fick frågor om det under middagen på Long Island, enligt källor till New York Times.

JD Vance.

Kallar Harris för ”bitch”

Samtidigt kämpar Trumpkampanjen med att hitta en strategi för att komma åt Kamala Harris. Ex-presidenten, som gjort sig känd för att slänga sig med öknamn mot sina politiska motståndare, har nu svårt att bestämma sig för vad han ska kalla Harris.

Till en början använde han sig av ”Laffin’ Kamala”, för att göra sig lustig över hennes karakteristiska skratt. Därefter har han använt en tidigare favorit ”Crooked”, vilket han bland annat kallade Hillary Clinton under valet 2016. Men på senare tid har han börjat använda “Crazy Kamala”.

I privata sammanhang ska han även kallat Harris ”bitch” vid upprepade tillfällen, uppger källor till tidningen.

”Är hon indisk eller svart?”

Några av Trumps rådgivare har uppmanat honom att fokusera på sakpolitik och undvika attackerna, vilket han ignorerat. Nyligen ifrågasatte han istället Harris etnicitet och menade att hon vilseleder väljarna.

"Jag visste inte att hon var svart förrän för ett par år sedan när hon råkade bli svart och nu vill hon uppfattas som svart. Är hon indisk eller svart? Jag vet inte”, sa Trump under ett konvent för svarta journalister i slutet av juli.

Uttalandet mot Kamala Harris, vars föräldrar invandrade till USA från Jamaica och Indien, har mötts av kritik från flera håll.

”Ingen har rätt att berätta för någon vem den personen är och hur den identifierar sig”, sa Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Men under middagen på Long Island ska expresidenten inte visat någon ånger och istället sagt till miljardärdonatorerna att han ”hade rätt”, skriver New York Times.

ANNONS