Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Får 20 år för stormningen av USA:s kongress

TT-AP

Publicerad 05.26

Tjugo år i fängelse får en man som deltog i Trumpanhängarnas stormning av den amerikanska kongressen den 6 januari 2021 och agerade extra våldsamt, enligt domstolen. Arkivbild.

En man från Kalifornien döms till 20 års fängelse för sin våldsamma framfart vid Trumpsupportrarnas stormning av USA:s kongress den 6 januari 2021, då flera poliser och en Trumpanhängare dog.

Mannen döms för att ha hoppat på polisers huvuden och attackerat poliser med allt från långa käppar till en krycka och pepparsprej.

– Ert agerande den 6 januari präglades av särskild grymhet, det var inte en fråga om ni drogs med av situationen, sade distriktsdomaren Royce Lamberth när mannen fick sitt straff.

Mannen är känd för tidigare fall av våld i politiska sammanhang.

Över 900 personer har hittills dömts för deltagande i stormningen och ytterligare 500 väntar på prövning. Straffen har blivit allt från några dagar i fängelse till 22 år. Det senare straffet fick ledaren för grupperingen Proud Boys som hade en ledande roll i stormningen.

Den nu dömde har erkänt sig skyldig för att ha attackerat två poliser med tillhyggen. Han har uttalat ånger och bett poliserna han slog om ursäkt. Åklagarna hade yrkat på 21 år och 10 månaders fängelse medan försvaret hade sagt sig acceptera sex och ett halvt år.

Försvaret betecknar straffet som löjeväckande strängt och ett som inte tar hänsyn till hur mycket mannen har utvecklats sedan stormningen.