Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Kongress-shaman får tillbaka sina horn

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-08-07 04.28

Jacob Chansley, i folkmun känd som Shamanen, deltog i stormningen av USA:s kongress den 6 januari 2021. Arkivbild.

”Shamanen” får tillbaka sina horn efter att de beslagtagits i samband med stormningen av USA:s kongress i januari 2021.

”Han var som tusentals andra den dagen. Men hela världen kände igen honom i och med hans 'omisskännliga klädsel'”, skriver domaren i sitt beslut att ge tillbaka accessoarerna till upprorsmakaren.

Bilderna på en man med bar överkropp, pälsbeklädda horn och amerikanska flaggan målad i ansiktet kablades ut över världen i samband med att Kapitolium i USA stormades. Och nu får alltså shamanen, eller Jacob Chansley som han egentligen heter, tillbaka sina horn och sin lans.

Chansley dömdes till 41 månaders fängelse – vilket han nu suttit av. Enligt domaren finns det inte längre ett behov av att spara hornen och lansen som bevis utan de ges tillbaka till Chansley.

USA:s kongressledamöter samlades i Kapitolium den 6 januari 2021 för att formellt utse demokraten Joe Biden till segrare och näste president. Den avgående presidenten, Donald Trump, uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas av helvete” samtidigt som han upprepade sina falska påståenden om valfusk.

En del av de tiotusentals Trump-anhängare som samlats i Washington gjorde som den forne presidenten sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium. Nio dödsfall kan kopplas till stormningen och över 700 åtal väcktes.