Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Professorns teori om dramatiska bilderna från kärnkraftverket

Uppdaterad 00.04 | Publicerad 2024-08-11 23.31

Svart rök bolmar från ett av kyltornen vid kärnkraftsverket i Ukraina.

Dramatiska bilder – men experten Christian Ekberg ser ingen anledning till panik.

– Man kan tänka sig att det är någon sorts propagandakrigföring, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Filmen från kärnkraftverket i Zaporizjzja kablades ut av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på söndagskvällen. Den tycks visa lågor på marken och hur tjock svart rök bolmar ur ett av kyltornen.

Zelenskyj beskyller de ryska ockupanterna och skriver att de har ”startat en brand” på kärnkraftverkets område. Ukrainas militär uppger samtidigt att ryska soldater har tänt eld på bildäck.

Ryssland påstår å sin sidan att branden orsakats av en ukrainsk drönarattack.

Internationella atomorganisationen IAEA, som har experter på plats, uppger på X att flera explosioner hördes innan branden startade. Enligt IAEA fick deras personal besked av den ryska ledningen vid kärnkraftverket att en drönarattack skulle ligga bakom.

”Ingen påverkan för atomsäkerheten har rapporterats”, skriver organisationen avslutningsvis.

Den bedömningen delas av Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers i Göteborg.

– Utifrån det kan man kan se i filmen har de inte gjort något som skadar kärnkraftverket, säger han.

Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers i Göteborg.

Är i ”cold shutdown”

I Zaporizjzja finns sex reaktorer. De är i det som på engelska kallas ”cold shutdown” – alltså avstängda och i ett tillstånd där kärnbränslet har hunnit svalna av.

Reaktorerna kyls dels av vatten från floden Dnepr som rinner bredvid – men även de två kyltornen intill används i processen.

– Många kärnkraftverk i världen ligger inte vid havet. Ligger de vid en relativt liten flod klarar de inte av kylningen med de tillgängliga vattnet. Då bygger man torn där vatten kan kylas, säger Christian Ekberg.

– Det som händer är att vattnet ångas av i tornet. Till detta går det åt energi. Då svalnar det återstående vattnet och rinner ner längs tornets kanter för att kunna pumpas in igen. Kyltorn är inte solida längst ner.

Christian Ekberg ser ingen risk för säkerheten utifrån bilderna.

– Med reaktorerna i cold shutdown utvecklas inte så mycket värme. Floden plus ett fungerande kyltorn räcker gott, vill jag tro. Det finns två torn av en anledning. Hade reaktorerna däremot varit i drift skulle de nog ha dragit ner effekten om ett av kyltornen inte fungerar.

Zelenskyj.

”Ser spektakulärt ut”

Professorns spontana tolkning av filmen är att ”någon eldar inne i tornet”.

– Det här skulle kunna vara ett sätt att ställa till jävelskap på ett kärnkraftverk utan att förstöra det, ett billigt sätt dessutom.

Christian Ekberg förstår oron som sprids när filmen når omvärlden:

– Det ser oerhört spektakulärt och dramatiskt ut. Kärnkraftverk kan framkalla primitiva rädslor och man blir av naturliga skäl ganska nervös. Man kan tänka sig att det är någon sorts propagandakrigföring.

Christian Ekberg betonar att han inte vet vad som orsakat branden.

– Men jag ser inte poängen i att ukrainarna skulle attackera sitt eget kärnkraftverk, även om det är ockuperat just nu.

Finns det någon risk att Sverige kan påverkas?

– Nej, det skulle jag inte säga. Tjernobyl var något mycket speciellt när hela härden exploderade upp i luften. Det här är en annan reaktortyp. De är välbyggda rackare.

Vad är det värsta scenariot?

– Om kärnkraftverket av någon anledning skulle tappa all kylning och reservsystemet skulle lägga av blir det en härdsmälta som i Fukushima efter tsunamin. Det skulle fortfarande vara en lokal katastrof och inget som når till Sverige.