Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Ryssland evakuerar i Belgorod

Uppdaterad 10.48 | Publicerad 08.13

I nästan en vecka har Ukrainas offensiv i Ryssland pågått.

Nu evakueras delar av regionen Belgorod, uppger guvernören.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Ryska myndigheter evakuerar delar av Belgorod med anledning av den ukrainska arméns ”aktivitet”, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

Uppgifterna från guvernören Vjatjeslav Gladkov.

I snart två år har Belgorod varit föremål för regelbundna ukrainska attacker. Regionen gränsar till Ukraina i väster och till den ryska regionen Kursk i norr.

Där inledde Ukraina en offensiv i tisdags förra veckan. Den har beskrivits som landets största attack sedan krigets start i februari 2022.

Under söndagen sa president Volodymyr Zelenskyj att attacken mot Ryssland territorium kommer att ”återskapa rättvisa” och öka trycket på Kremls styrkor, rapporterar Reuters. Det är hans första uttalande om offensiven som nu är inne på sin sjunde dag.

I ett uttalande från Rysslands Försvarsmakt kallade man offensiven för ”barbarisk” och menade att den inte var militärstrategiskt logisk.

Kurskregionens guvernör Alexej Smirnov har beordrat förstärkt evakuering av civila i riskområden. Ryska nyhetsbyrån TASS skriver att fler än 76 000 personer har blivit evakuerade.

Ryssland: ”Kommer hållas ansvariga”

Ryssland ska ha blivit överraskade av offensiven, trots att underrättelse nått dem innan. Under söndagen meddelade utrikesdepartementet att Ryssland kommer ge ett ”ordentligt svar” på attacken.

– Gärningsmännen bakom dessa brott kommer att hållas ansvariga för dem, skrev departementets talesperson Maria Zakharova på Telegram, enligt Politico.

Ryska militärbloggare skriver att striderna äger rum 20 kilometer in på ryskt territorium i Kurskregionen, enligt Reuters.

En utbränd bil i Kursk-regionen.

 

Följ ämnen i artikeln