Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Putin: Ukraina måste "drivas ut"

TT-AFP

Uppdaterad 15.08 | Publicerad 08.11

En utbränd bil i ryska Kursk efter ukrainsk artilleribeskjutning på söndagen.

Ukraina måste ”drivas ut” från Ryssland, säger president Vladimir Putin efter att Ukrainas motoffensiv har nått cirka tre mil in i Ryssland.

Enligt uppgifter från regionen Kursk ligger nu 28 områden under ukrainsk kontroll.

Ukraina försöker med sin offensiv i Ryssland att så split i det ryska samhället, uppger president Vladimir Putin.

– Huvuduppgiften för försvarsdepartementet är naturligtvis att driva ut fienden från våra territorier, säger Putin vid ett tv-sänt regeringsmöte.

Ryssland har beordrat evakuering av delar av regionen Belgorod på måndagen. Belgorod, som gränsar till Ukraina, ligger nära regionen Kursk där Ukraina inledde sin markoffensiv förra veckan.

121 000 evakuerade

På måndagen rapporteras att ytterligare ett område i Kursk evakueras, skriver regionens guvernör Aleksej Smirnov på sociala medier.

Enligt honom har 121 000 ryssar evakuerats och 28 områden med runt 2 000 invånare kontrolleras i nuläget av ukrainska soldater. Han uppger även att tolv civila har rapporterats döda och över 120 har skadats.

Grannregionen Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov har börjat evakuera invånare på måndagen.

”Fienden är aktiv på gränsen till Krasnojaruzjskij-distriktet”, skriver han på Telegram.

”För vår befolknings hälsa och säkerhet börjar vi flytta människor som bor i Krasnojaruzjskij till säkrare platser”, skriver han.

”Bättre förhandlingsläge”

Enligt Vladimir Putin är offensiven i Kursk ett ukrainskt försök att stoppa Rysslands offensiv i regionen Donbass och ett försök att skaffa sig ett bättre förhandlingsläge i framtida samtal.

Enligt Putin har Ukraina dock misslyckats med det han ser som dess föresats att destabilisera situationen inne i Ryssland, och antalet frivilliga som ansluter sig till den ryska militären har ökat, uppger han.

Offensiven är av allt att döma den hittills största från ukrainskt håll på rysk mark sedan Rysslands fullskaliga invasion av grannlandet i februari 2022.

Från den ryska sidan kommer uppgifter om att Ukraina verkar gräva skyttegravar och bygga fältsjukhus i Kursk-regionen, rapporterar The Telegraph.

ANNONS