Aftonbladet

Dagens namn: Klara

Så försöker Ryssland hantera ukrainska offensiven – fejkade videor och misslyckade motanfall

Publicerad 08.50

Nästan en vecka har gått sedan Ukraina inledde offensiven i Kursk-regionen i Ryssland.

Ryssland har evakuerat delar av gränsregionen Belgorod.

Nu försöker Putin hantera situationen – med fejkade videor och misslyckade motanfall.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Offensiven inleddes på tisdagen i förra veckan. Ett stort antal stridshärdade soldater gick på flera håll in i Kursk-regionen i Ryssland, som delar en 245 kilometer lång gräns med nordöstra Ukraina.

De ryska gränssoldaterna blev överrumplade och enligt tankesmedjan ISW ska ukrainsk militär hittills tagit sig 35 kilometer in i regionen.

Nu kommer Ryssland att evakuera invånare i delar av regionen Belgorod, uppger den norska nyhetsbyrån NTB. Rapporter kommer även om flera ryska anfall.

”För vår befolknings hälsa och säkerhet börjar vi flytta människor som bor i Krasnojaruzjskij till säkrare platser” skriver regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov på Telegram.

Vladimir Putin.

Misslyckat motanfall

Ryssland ska i förra veckan försökt med ett motanfall som enligt flera medier inte verkar gått vägen. Detta bland annat på grund av soldatbrist, då en stor del av militären är i Donetsk-regionen, ungefär 600 kilometer från Kursk-regionen, skriver AP.

De ryska soldater som ändå tagit sig fram ska dessutom sakna stridsfärdigheter. Man ska även ha kallat in specialstyrkor och Wagner-soldater.

Uppgifter som sprids på Telegram talar om ryska förluster och soldater som ger upp.

Sprider desinformation

Putin har kallat det hela för en ”storskalig provokation”. Maria Zakharova, talesperson på ryska utrikesdepartementet skriver i ett pressmeddelande att det inte kommer dröja länge tills Rysslands militär svarar kraftigt.

Samtidigt sprids desinformation om situationen i Kursk-regionen.

I helgen publicerade ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti videor på ”lyckade ryska anfall”.

En av videorna visar hur en rysk attackhelikopter anfaller ukrainsk militär i Kursk-regionen.

Självständiga ryska The Insider granskade dock videon. Det visar sig att anfallet i själva verket ägt rum hundratals kilometer från Kursk.

En annan video visar hur ett ryskt bombplan anfaller ukrainsk militär. The Insiders granskning visar dock att det är en gammal video, som publicerades av Tass den 14 juli.

Kursk-regionen 11 augusti.

Svårverifierade uppgifter

De siffror som sprids gällande antalet soldater, dödsfall, skador och erövrad mark skiljer sig mellan länderna.

Sedan offensiven inleddes ska hundratals soldater dött. Även civila har drabbats – fem personer har mist livet, ett 30-tal skadats och flera tusen evakuerats, enligt ryska myndigheter.

Ryssland hävdar också att 1 000 ukrainska soldater ingår i offensiven.

– Det är fel. Det rör sig om tusentals, säger en högt uppsatt, men icke namngiven, person inom Ukrainas säkerhetstjänst till nyhetsbyrån AFP.

Följ ämnen i artikeln