Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Det här vet vi om sjukdomen mpox

TT

Uppdaterad 17.44 | Publicerad 17.07

Mpox, som tidigare kallades apkoppor, sprider sig i Afrika och klassas av WHO som ett internationellt hälsonödläge. Här syns mpox-partiklar (röda) i en infekterad cell. Arkivbild.

Det senaste utbrottet av mpox i Afrika har klassats som ett internationellt hälsonödläge av Världshälsoorganisationen WHO, som ser risker för ytterligare spridning. Det här vet vi om sjukdomen.

Den variant av mpox som nu sprids i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, vars spridning tog fart 2022 och som även finns i Sverige.

Efter larmrapporter om spridning av sjukdomen i flera afrikanska länder beslutade WHO under ett krismöte på onsdagen att klassa utbrottet som ett internationellt hälsonödläge.

– Risken för ytterligare spridning, bortom Afrika, är väldigt oroande, sade WHO:s chef Tedros Adhanom efter mötet.

Utlysning av ett internationellt hälsonödläge innebär att WHO kan införa akuta åtgärder.

Utbrottet av klad 1 upptäcktes först i Kongo-Kinshasa men har spridits till närliggande länderna Rwanda, Burundi, Kenya och Uganda.

Kan ha orsakat missfall

Enligt WHO har mer än 14 000 sjukdomsfall samt 524 dödsfall rapporterats hittills i år. Men mörkertalet tros vara stort.

En oroande faktor är att klad 1 lättare kan spridas vid nära kontakt, och inte som den tidigare varianten främst vid sexuella kontakter. Viruset kan överföras från mamma till barn och misstänks ha orsakat ett stort antal missfall och dödfödslar.

Mpox ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på bål, armar, ben, händer och fötter, samt i ansiktet. Symtomen har ofta varit milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Det finns vaccin mot sjukdomen. Även läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.

Ett fall i Sverige

Dagen efter att WHO utlyste internationellt hälsonödläge konstaterades det första fallet i Sverige i Region Stockholm, meddelade Folkhälsomyndigheten. Det är även det första som diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.

Den drabbade som vårdas i Sverige har vistats i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott av varianten klad 1.

Kallades apkoppor

Virussjukdomen kan överföras mellan djur och människa. Den upptäcktes hos apor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som har varit reservoar för viruset.

Under våren 2022 upptäcktes ovanligt många fall i flera länder. Överföring av virus skedde då framför allt via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.

Alla fall av infektion ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Mpox kallades tidigare för apkoppor. 2022 beslutade WHO att byta namn på sjukdomen till förkortningen mpox då man ville ha ett neutralare namn för att undvika stigmatisering av smittade.

Följ ämnen i artikeln