Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Rädda Barnen larmar: Mpox värst för unga

TT

Uppdaterad 09.58 | Publicerad 07.15

En person med mpox-symtom. Arkivbild.

Den smittsammare varianten av mpox, som har bekräftats i Sverige, är farligast för barn och unga, larmar Rädda Barnen.

– 80 procent av alla misstänkta fall är barn, säger Rädda Barnens Katharina von Schroeder, på plats i Kongo-Kinshasa till Sveriges Radio.

Barn löper även fyra gånger större risk att avlida av sjukdomen än vuxna, enligt Katarina Schroeder. Enligt Sveriges Radio har hittills i år 16 000 personer smittats och 500 avlidit i sjukdomen, som tidigare varit starkt koncentrerad till Centralafrika. Men mörkertalet tros vara stort.

Sjukdomen smittar vanligtvis vid nära fysisk kontakt, främst intimt. Men den kan också spridas via ytor som exempelvis sängkläder eller handdukar.

I onsdags utlyste WHO globalt folkhälsonödläge med anledning av spridningen av mpox.

Finns i Sverige

Ett första fall av den smittsammare varianten av mpox har bekräftats i Sverige, meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) under torsdagen. Den nya varianten, kallad klad 1, sprids nu främst i Afrika. Den tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, som finns i Sverige sedan tidigare.

Ett fall har även bekräftats i Pakistan. Enligt myndigheterna har personen varit på resa i ett Gulf-land. Vilken variant personen smittats av är inte fastställt.

Vaccin och läkemedel

Att en patient med mpox vårdas i landet ökar inte risken för befolkningen i stort, enligt Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

– Fallet i sig föranleder, har vi bedömt, inga ytterligare smittskyddsåtgärder i nuvarande stund, men vi följer såklart utvecklingen noga, sade hon under gårdagen.

Det finns vaccin mot sjukdomen. Även läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.