Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Detta vet vi om mpox

Hanna Odelfors/TT

Uppdaterad 16.02 | Publicerad 14.55

En dos med vaccin mot mpox förbereds på en klinik i New York. Arkivbild.

Den farligare varianten av mpox sprids i Afrika och har nått Sverige. Men hur smittsamt är viruset – och finns risk för en ny pandemi? Här är vad vi i stora drag vet hittills.

Vad händer?

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst internationellt hälsonödläge till följd av utbrottet av den allvarligare varianten av mpox i flera centralafrikanska länder. Ett första fall har konstaterats i Sverige.

Europeiska smittskyddsmyndigheten bedömer att risken för fler importfall inom EU är stor men att spridningen kan begränsas med rätt åtgärder.

Vad är detta för virus?

Mpox, som tidigare kallades apkoppor, är besläktat med smittkoppor och orsakas av två virusvarianter: klad 2 som låg bakom utbrottet 2022 med runt 300 fall i Sverige, och klad 1 som sprids nu. Klad 1 har varit känd i decennier, men nu handlar det om en ny – och allvarligare – undervariant, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Hur farlig är sjukdomen?

Mpox ger smärtsamma blåsor och sår på huden och influensaliknande symtom. Sjukdomen är ofta mild och läker ut av sig själv. Men vill det sig illa kan viruset hamna i blodet och spridas till andra vävnader och organ.

Risken för allvarlig sjukdom är högre än vid förra mpox-utbrottet. Det finns uppgifter om dödlighet på 10 procent i afrikanska länder men siffran kan lätt misstolkas, betonar Niklas Arnberg. Detta eftersom många med mild sjukdom aldrig får diagnos och inte syns i statistiken.

Oroande är att barn och unga tycks drabbas hårdare än äldre av det aktuella viruset.

Hur smittar det?

Viruset som nu sprids verkar kunna smitta även vid lättare fysisk kontakt, till skillnad från varianten bakom det förra utbrottet som främst smittade vid sexuella kontakter.

– Det kan räcka med kramar, säger Arnberg.

Viruset kan även överföras via exempelvis lakan eller dörrhandtag men den risken är betydligt lägre. I nuläget tyder inget på att det är luftburet. Men det kan ändras om viruset muterar – en risk som ökar ju fler som smittas.

Hur många har drabbats?

I Kongo-Kinshasa där utbrottet upptäcktes har över 16 000 smittade personer och 500 dödsfall rapporterats i år. Sjukdomen har även spridits till flera närliggande länder såsom Rwanda och Uganda.

Under torsdagen konstaterades det första fallet av klad 1 i Sverige, som är det första utanför Afrika. Personen ska ha smittats under en vistelse i Afrika.

Är viruset likt coronaviruset som orsakar covid-19?

En betydande skillnad är att viruset bakom mpox är ett dna-virus som muterar betydligt långsammare än ett rna-virus, som corona är. Det minskar risken för att viruset ska utveckla nya, mer effektiva smittvägar.

– Men risken finns och nyckeln är att bromsa spridningen snabbt så att viruset inte får chans att utveckla sin smittsamhet, säger Niklas Arnberg.

Är det risk för en ny pandemi?

Den risken bedöms som liten i dagsläget – nästan obefintlig, enligt Arnberg. Men det kan ändras om viruset blir mer smittsamt och framför allt om det blir luftburet.

Finns läkemedel och vaccin?

Ja, detta är ännu en stor skillnad jämfört med covid-19: Det finns fungerande antivirala läkemedel och vaccin mot mpox som troligen även ger skydd mot klad 1.

– Vi behöver inte börja på ruta ett som vi gjorde då, säger Arnberg.

ANNONS