Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Risk för mutation om mpox-virus inte stoppas

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 11.14

En kvinna i Kongo-Kinshasa med misstänkt mpox.

Nej, mpox riskerar inte bli en ny coronapandemi. I nuläget. Men med ökad smittspridning kommer en ökad risk för att viruset förändras.

– Vi måste få kontroll över utbrottet, säger Erik Sturegård vid Folkhälsomyndigheten.

Mpox är ingen ny upptäckt. Sjukdomen, som tidigare gick under namnet apkoppor, har varit känd sedan 1950-talet och både behandlande läkemedel och vaccin finns.

Men den variant av sjukdomen som nu sprids är annorlunda. Den skiljer sig även från tidigare utbrott av mpox.

– Det här är ett virus som förändrar sig väldigt långsamt, jämfört med exempelvis sars-cov-2, säger Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Fattigdom och sjukvård

För närvarande ser han inte någon fara för en pandemi likt den som svepte över världen med covid-19.

– Även för den nya varianten – där smittsamheten är högre än tidigare – finns inget som tyder på att smittvägen i huvudsak är någon annan än täta fysiska kontakter.

Det faktumet gör sjukdomen särskilt allvarlig i länder där fattigdom, bristfällig levnadsstandard och dålig tillgång till sjukvård är utbredda problem.

Utbrottet av klad 1 – den mer smittsamma varianten – upptäcktes först i Kongo-Kinshasa men har spridits till närliggande länderna Rwanda, Burundi, Kenya och Uganda.

– För den vanlige turistresenären är det kanske inte så troligt att man reser till Kongo-Kinshasa där smittspridningen är störst och för de andra länderna är risken att komma i tät kontakt med en mpoxsjuk individ begränsad.

Viruset förändras

Sturegård betonar dock att ett i nuläget lokaliserat utbrott i centrala delarna av Afrika inte är detsamma som att sjukdomen går att avfärda framåt i andra delar av världen.

– Om vi inte får kontroll över utbrottet i de drabbade länderna i Afrika, då finns det en uppenbar risk med successiv smittspridning till övriga delar av världen.

Och med ökad smittspridning kommer en ökad risk för att viruset förändras.

– Vi har sett under utbrottet av klad 1 att det har skett en viss genetisk anpassning till människa, som gör att smittsamheten eventuellt är högre än tidigare, säger han och fortsätter:

– Risken för att viruset förändrar sig ökar ju fler som smittas.

Följ ämnen i artikeln