Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

David Lega om KD-krisen: ”Sara hälsade inte på mig”

Publicerad 08.45

David Lega berättar om turbulensen inom KD.

David Lega bryter tystnaden om krisen i Kristdemokraterna.

I en stor intervju med Aftonbladet berättar den förre partitoppen om besvikelsen över petningen, telefonsamtalet från Ebba Busch och den ansträngda relationen med Sara Skyttedal.

– Hon hälsade inte på mig. Jag kunde säga hej på möten och inte få ett svar tillbaka, säger han.

David Lega är på väg mot nya äventyr. Från maktens korridorer i Bryssel till ett uppdrag i European Jewish Association, EJA. En icke-statlig organisation som arbetar med att bekämpa antisemitism.

Aftonbladet träffar honom på ett hotell i centrala Stockholm. Han har just flugit och fått låna en pump i receptionen. För att däcket inte ska sprängas luftar kabinpersonalen rullstolen innan avfärd. Den förre KD-toppen är på strålande humör och berättar om nya livet i Ystad, långt bort från partipolitik och inre maktstrider.

”Jag kände mig sviken”

Annat var det för ett drygt år sedan. För att göra en lång historia kort hade han då lyfts fram som förstanamn till Kristdemokraternas lista i EU-valet. Han hade vunnit en intern medlemsomröstning och partiets nomineringskommitté hade valt honom. Allt meddelades på en presskonferens där han själv var huvudpersonen.

KD plockade bort toppnamnet David Lega till förmån för Sara Skyttedal.

Bara en månad senare, i oktober 2023, hände något oväntat. Kristdemokraternas partifullmäktige meddelade plötsligt att Sara Skyttedal i stället skulle toppa listan. David Lega petades ner och valde på sittande möte att dra tillbaka sin kandidatur.

– Jag kände mig sviken av partifullmäktige. Jag var fullt inställd på att fortsätta och hade utgått från att göra det. Jag tycker att partifullmäktige skulle ha följt medlemmarnas och nomineringskommitténs val. Det är ovanligt att man gör något annat, speciellt eftersom det var en så tydlig seger i provvalet, säger Lega.

”Min uppfattning är att Sara är en person som var villig att gå väldigt långt för att komma in i parlamentet”, säger David Lega.

Stämningen blev dålig

Han tillägger snabbt att han i dag mår bra och att han är lättad över att han inte stod på listan. Vid tidpunkten för fullmäktiges beslut hade han redan bestämt sig för att hoppa av om Sara Skyttedal skulle finnas med på listan.

– Och då menar jag överhuvudtaget, inte bara om hon skulle bli etta.

Varför då?

– Min uppfattning är att Sara är en person som var villig att gå väldigt långt för att komma in i parlamentet. Och det skapade en stämning som jag inte var villig att ställa upp på. Jag har inte velat tala om det här tidigare, jag är lojal mot mitt parti och ville inte att det skulle ta fokus från Kristdemokraternas politik.

Nu är du inte bunden till det längre?

– När det blev uppenbart att jag skulle utmana henne som förstanamn, runt kommundagarna våren 2023, så blev stämningen väldigt, väldigt dålig i parlamentet. Sara kunde inte ens hälsa på mig det senaste året.

Hade ni ingen alls kontakt i parlamentet?

– Vi hade ingen personlig relation. Vi kunde prata om någon sakfråga då och då, om något som måste lösas. Den mesta hanteringen skedde mellan våra staber. Det var inte en stämning som var bra, det var inte så jag ville driva en valrörelse.

Toppnamnet Sara Skyttedal petades från listan till EU-valet efetr kontakter med SD.

Villig att gå väldigt långt

Hur ser du Skyttedals agerande idag?

– Det blev ganska klart att min känsla var rätt, att hon var villig att gå väldigt långt för att komma in, när hon till och med startade ett nytt parti för att komma in. Det fanns också en hel del rykten i tidningar, bland annat i Aftonbladet, att jag var korruptionsmisstänkt och så vidare, vilket inte var sant. Det påverkade mig och det påverkade min familj. Jag noterar att den dagen jag klev av listan kom det inte sådana misstankar längre.

Menar du att det var hon som orkestrerade detta?

– Jag kan bara notera att det slutade när jag meddelade att jag inte längre stod till förfogande.

Turbulensen i Kristdemokraterna var långt ifrån över med David Legas sorti. Sara Skyttedal hann toppa listan till EU-valet i drygt tre månader – sedan petades hon och en ny kris tog vid. Skyttedal hade haft kontakter med Sverigedemokraterna om att få ett uppdrag för dem i stället. Det var mer än vad partiledare Ebba Busch kunde tåla.

– Sättet hon agerat på har varit förtroendeskadande, sa Busch.

Ebba Busch gav honom aldrig frågan

David Lega säger att Ebba Busch ringde till honom mitt under turbulensen och berättade att Sara Skyttedal skulle petas. Men hon frågade inte om han själv var intresserad av att återta platsen som toppkandidat.

Toppkandidaterna Sara Skyttedal och David Lega  firar valresultatet 2019 med Ebba Busch.

Hade du väntat dig det?

– Jag var nog lika förvånad som alla andra över att man faktiskt uteslöt Sara från listan i det läget. Jag tog emot informationen och sa att jag inte kommer kandidera.

Vad tänker du om att hon inte frågade dig?

– De kanske tyckte att det var för infekterat eller något. Jag har inte frågat. Jag hade ändå tackat nej. Under de här månaderna hade jag kommit fram till att jag inte skulle fortsätta. Min dotter fyllde tre i slutet av oktober, hennes behov av en närvarande pappa ökade mycket och jag var borta måndag till torsdag varje vecka. Jag insåg också hur mycket jag skulle vara borta om det blev en ny valrörelse och sedan efter valet.

Trodde Folklistan skulle komma in

Hur tycker du att partiledningen hanterade turbulensen i partiet?

– Jag har egentligen inget ont att säga om partiledningen. Det var fullmäktige som valde. Jag tror att det är viktigt att en partiledare inte pekar med hela handen och säger vem man ska ha när det är en strid.

Sara Skyttedal och Jan Emanuel lämnar valvakan i samband med att det preliminära valresultatet presenterades vid EU-valet i juni.

Vad tänkte du om Folklistan?

– Att jag återigen fick rätt. Jag har hela tiden känt att för Sara handlade det inte om ideologi eller att representera partiet. Det handlade om att bli invald. Därför var jag inte förvånad när hon startade partiet. Jag trodde att de skulle komma in, i alla fall fram till två, tre veckor innan valet. Jag trodde att folk skulle tilltalas av deras missnöje med EU.

Kände du ett uns av skadeglädje när det inte blev så?

– En lättnad. Eftersom jag inte tycker att hon representerar en linje som jag står för.

En strid om vem som skulle vara etta

Krisen i Kristdemokraterna hade delvis att göra med en falangstrid där Lega och Skyttedal representerade olika viljor i paritet, grovt förenklat brukar det talas om en vänster-högerfalang där Lega representerade vänster och Skyttedal höger.

– Det var en del av en större strid om vem som skulle vara etta. Olika frågor i alla partier skapar olika falanger. Vänster och höger skapar en. Marijuanafrågan (Skyttedals utspel om att legalisera cannabis reds anm) skapade helt andra rörelser, från den andra sidans höger och vänsterfalang. Jag försökte vara rak och ärlig vad jag står för. När allt var över kände jag en stor lättnad av att lämna.

David Legas nya uppdrag innebär att verka not antisemitism.

David Legas nya uppdrag i EJA innebär att han blir huvudansvarig för organisationen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Det är en tjänst på 70 procent som han tänker kombinera med andra uppdrag. I EJA blir arbetsuppgifterna att nätverka, informera och utbilda om antisemitism. Han vill bland annat verka för att en definition av antisemitism, som undertecknades av regeringen Löfven på nationell nivå, i högre utsträckning också ska användas i föreningslivet, universitet, kommuner och regioner.

– I stort sett varje gång det händer något i Sverige så fastnar debatten i om ett uttalande är antisemitiskt eller ej, i stället för att gå vidare och diskutera vad man kan göra åt det. Ihra-definitionen löser det problemet.

Sara Skyttedal skriver i ett sms till Aftonbladet:

Nomineringstider tar fram det absolut sämsta i partikulturerna, något som jag pratat mycket om i generella termer de senaste månaderna. Det fanns ett tillfälle förra året då David Legas anhängare gick långt över alla gränser för hur man beter sig mot sina partivänner. Den dagen höll jag avståndet till honom för att jag var sårad. Utöver det tillfället har jag alltid hållit en professionell dialog med min dåvarande kollega.

Min tid i parlamentet ägnades åt att förverkliga kristdemokratiska idéer i praktiken så att de gjorde avtryck i konkret lagstiftning. Det tyckte jag var viktigare än att bara prata om dem på olika resor eller skriva om dem i debattartiklar. Men det är olika hur man ser på vikten av att faktiskt ägna sig åt parlamentariskt arbete. Inte alla ledamöter som haft samma syn som jag under föregående mandatperiod.

David Lega.
Olof Svensson