Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Signe, 20, befinner sig mitt i stormen på Mallorca

Publicerad 2024-08-15 22.33

En rejäl storm har dragit in över Mallorca det senaste dygnet – vilket har orsakat översvämningar och inställda flyg.

Signe Blom, 20, håller sig instängd inomhus och väntar på att stormen ska dra förbi.

– Jag har aldrig upplevt sådan här storm tidigare. Det har åskat och blixtrat och det kändes som att byggnaden skulle rasa ner, säger hon.

Stormen Dana har tagit ett hårt grepp om ögruppen Balearerna i Medelhavet det senaste dygnet. Huvudön Mallorca har blivit särskilt drabbad.

Man har utfärdat både röda– och orange varningar och har uppmanat till stor försiktighet.

Det kraftiga regnet har lett till stora översvämningar och bland annat har Sa Figuera-strömmen svämmat över.

Har tvingats evakuera

I kommunen Sóller har det regnat som allra mest. Cirka 114 liter vatten per kvadratmeter, uppger lokala medier. Under bara en timme har 68 liter nederbörd kommit.

Hem har översvämmats och civilgardet har varit tvungen att evakuera 10 personer. 29 personer har även behövt evakueras från ett tåg mellan Palma och Manacor.

María José Guerrero, talespersonen för Aemet på Balearerna, har rapporterat att de håller fortsatt noggrann kontroll på utvecklingen av stormen och uttryckt att ”det kan inte sägas att det värsta är över”.

Signe och pojkvännen Elmer håller sig inne i lägenheten.

Folk sprang åt alla håll i panik

Signe Blom, 20, från Trosa är på semester på Mallorca med sin pojkvän Elmer. Hon beskriver hur de blev överraskade av stormens kraft när den drog igång under onsdagen.

– Vi hade hört att det skulle bli dåligt väder så vi plockade in utemöblerna. Men sen ökade vinden i kraft snabbt och vi såg hur folk på stranden sprang åt alla håll i panik och försökte ta skydd, säger Signe.

Vinden slet i palmerna och grenar och blad slog ner i marken.

– Det var så stark vind. Segelbåtarna höll nästan på att välta och flera småbåtar har behövt åka och ta skydd snabbt. Vi har sett en båt som låg upp och ner i vattnet.

De blå prickarna visar blixtarna som registrerades över spanska Katalonien, Valencia och Balearerna.

Med anledning av stormen har man valt att stänga hamnen i La Savina, där vindbyar på upp till 117 kilometer i timmen har registrerats. Dessutom har ett tiotal båtar strandat i Formentera.

”Aldrig upplevt sådan storm tidigare”

Signe och Elmer stängde in sig i lägenheten när även blixtar och åska tog fart.

– Det har blixtrat och dundrat så mycket, det har känts som att byggnaden skulle rasa ner. Det kändes som att det var så himla nära. Det är jätteläskigt för jag gillar verkligen inte regn, starka vindar och åska.

– Jag har aldrig upplevt en sådan här storm tidigare. Vi har tagit skydd inne i lägenheten och hoppas att stormen ska dra förbi nu, säger Signe.

”Det har känts som att byggnaden skulle rasa ner”, säger Signe om åskovädret.

Stormen har dessutom orsakat stora förseningar på Palma flygplats.

El Diaro de Mallorca rapproterar att det är ”kaos” på flygplatsen och att många resenärer sitter längs med väggarna och väntar på att få ny information om när deras flyg kan avgå.