Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Kursk-fronten drar ner brallorna på Putin

Ukraina tar kriget till Ryssland

Rent militärt är Ukrainas ”invasion” av Ryssland av begränsat värde.

Men politiskt kan den ändå få stor betydelse genom att förnedra och underminera Putin.

Det är lite Wagner-vibbar över Ukrainas mini-offensiv mot Ryssland.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Vi har vant oss vid att Ukraina är hårt pressat av Rysslands fullskaliga invasion som rullar på med oförminskad styrka. Ryssarna tar visserligen väldigt lite territorium men tuggar sig ända långsamt framåt utan hänsyn till de egna stora förlusterna. Samtidigt som de förstör Ukrainas el-nät och annan infrastruktur och terrorbombar civilbefolkningen.

Därför kommer den ukrainska offensiven in på ryskt territorium som en överraskning. Militärt är det också svårt att se vad Ukraina har att vinna på attacken.

Ny front i Kursk

En tänkt effekt kan vara att tvinga Ryssland att förflytta trupper från fronten i östra Ukraina till Kursk- och Belgorod-regionerna i Ryssland.

Men vad Ukrainas attack framförallt gör är att den bryter ett dödläge i kriget och höjer den ukrainska stridsmoralen. 

Ukraina visar både sig själva och sina allierade att man trots det pressade läget har kapaciteten och förmågan att invadera en del av Ryssland. Enligt ryska uppgifter har de ukrainska trupperna trängt 30 kilometer in i landet.

Inte minst inför presidentvalet i USA vill Ukraina gärna kunna visa upp militära framgångar i den händelse Trump skulle vinna valet och försöka dra ner på det militära stödet.

I ett uttalande säger president Zelenskyj att Ukraina vill ta kriget till Ryssland.

– Ryssland tog kriget till vårt land, nu behöver de få känna på vad de gjort.

Vladimir Putin framstår återigen som svag.

Tänka själva

Vanliga ryssar måste undra vad som pågår när dess mäktiga militärmakt låter sig tas på sängen på det här sättet. Rysk tv visar intervjuer med gråtande människor som fått sina hus förstörda av ukrainska bomber. Ryssland beskriver det som terrordåd.

Men nämner inte med ett ord hur Ryssland under två och ett halvt år systematiskt bombat sönder ukrainska bostadshus och tvingats miljontals människor på flykt.

Även om Putin har full kontroll över den bild media sprider i Ryssland så finns det förhoppningsvis ryssar som kan tänka själva.

Putin rasande

Än en gång förvånas man över hur illa förberedd den ryska armén är. Trots att det skett andra typer av attacker i området verkar Putin inte ha tänkt tanken att Ukraina skulle kunna genomföra en offensiv mot Ryssland.

Putin verkar rasande över Ukrainas tilltag. Inte för det militära hot som invasionen utgör utan därför att attacken dragit ner brallorna på den ryske presidenten.

Den har fått Putin att ännu en gång se svag ut. Den underminerar den ryske ledaren påståenden att den ”militära specialoperationen” framskrider enligt plan.

Känslan är densamma som när Jevgenij Prigozjin för ett drygt åt sedan mobiliserade sina Wagner-soldater för en marsch mot Moskva i vad som såg ut som ett kuppförsök. Han kom väldigt långt utan att några ryska trupper ingrepp.

Lika handfallna verkar den ryska armén vara över Ukrainas angrepp.

Kuppförsöket försvagade Putins ställning och han hämnades genom att låta Prigozjins plan störta några månader senare.

Volodymyr Zelenskyj.

Kraftfull hämnd

Den här gången är det minst lika mycket som står på spel. Putin måste snabbt visa att han kan ta kontroll över situationen. Det ukrainska intrånget har snart pågått i en vecka. Ryssland har tvingats evakuera tiotusentals människor från området. Ukraina har tagit många ryska soldater och gränsvakter som fångar. De kan användas i utväxlingar mot ukrainska krigsfångar längre fram.

Ryssland har utlovat en kraftfull hämnd men än så länge är det inte mycket som hänt. Även om det verkar troligt att branden vid kärnkraftverket i Zaporizjzja är en rysk signal till väst att man kan komma att rikta en mer fullskalig attack mot det ukrainska kärnkraftverket i fall väst inte ser till att Ukraina upphör med sin attack inne i Ryssland.

Friare tyglar för Ukraina

Tyvärr för Putin har Nato-länderna gett Ukraina allt friare tyglar att använda vapnen från väst även mot mål inne i Ryssland. Putin har skramlat så många gånger med sina kärnvapen att ingen längre tar hotet på större allvar.

Ingen tvekan råder om att Ukraina är den svagare parten i kriget. Inte minst numerärt har Ryssland ett stort övertag. Ukrainas chans ligger i att vara mer oberäkneliga och slå till mot Rysslands svaga punkter. Att göra det oväntade.

En långsiktig strategi är att tvinga Ryssland till fredssamtal som inte hålls helt på Putins villkor. Genom att destabilisera den ryske presidentens ställning hoppas Vlodomyr Zelenskyj tvinga fram ryska eftergifter som Putin annars inte skulle vara beredd att göra.

Rent militärt har Ukraina inte mycket att vinna på att ta territorium inne i Ryssland. Kievs långsiktiga mål är att istället befria de områden som Rysslands ockuperat sedan tidigare och under det pågående invasionskriget.

När det någon gång i framtiden blir fredssamtal vill Zelenskyj sitta på så bra kort som möjligt i handen.