Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

SD-ledamoten har gjort sig till en av Putins nyttiga idioter

Högerextremisten Tommy Robinson eldar på kravallerna i Storbritannien.

Att den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Josef Fransson hyllar denne figurs insatser är djupt beklämmande.

Följ ämnen
Ryssland

Tommy Robinson leder en svår men rättfärdig kamp”.

Så twittrade Fransson, en politiker som härförleden utmärkte sig med att vräka ur sig att det krävdes två atombomber för att göra japaner trevliga, i lördags.

Den rättfärdiga kamp han syftar på är de högerextrema upplopp som har skakat Storbritannien den senaste veckan: människor med invandrarbakgrund har misshandlats, butiker blivit plundrade. hotell som inhyser flyktingar har attackerats, runt 90 poliser är skadade, över 150 personer har gripits.

Sverigedemokraten tog i samma inlägg avstånd från vissa inslag i brutaliteten, ”från de aggressioner som har skett mot polisen”, och uttryckte en förhoppning om att kravallernas deltagare skulle följa Robinsons vädjan om en ”fredlig revolution”.

Revolutioner tenderar dock att vara allt annat än just fredliga och det krävs anmärkningsvärd naivitet för att tro att engelsmannen menar allvar med sitt önskemål.

Denne Robinson är nämligen en före detta fotbollshuligan som i många år varit en förgrundsfigur inom den engelska högerextremismen.

Han grundade och ledde det numera formellt nedlagda partiet English Defence League, en ytterkantsrörelse präglad av muslimdille som ägnade sin tid åt konspiratoriska tankegångar om ett nära förestående islamistiskt maktövertagande av Storbritannien.

Tommy Robinson grips av polis under en demonstration i november i fjol.

Robinson avtjänade sitt första av fyra fängelsestraff efter att i berusat tillstånd ha attackerat en polis.

Bland övriga försyndelser märks bedrägeri, narkotikainnehav, en dom för förtal efter att ha ljugit om en flyktingpojke som utsatts för ett rasistiskt överfall och en dom för stalking för att ha trakasserat en journalist.

”Han har absolut gjort en del saker som inte blev perfekta”, som riksdagsledamot Fransson sammanfattade saken i ett annat hyllande inlägg om om Robinson för några dagar sedan.

Av stor betydelse i sammanhanget är att de brittiska upploppen har uppviglats i sociala medier.

En hel del av hetsandet om ”motstånd” har visat sig komma från konton med kopplingar till det officiellt nedlagda English Defence League.

Robinson är därför eftersökt av brittisk polis, men har plötsligt pipit iväg till Cypern varifrån han för närvarande pumpar ut sitt budskap.

Men det är nu inte bara engelska högerextremister som uppviglar.

Josef Fransson (SD)

Under ett par kritiska timmar för en vecka sedan spred sig i sociala medier ett påstående om att det var en 17-årig muslimsk båtflykting vid namn Ali al-Shakati som mördade tre små flickor i Southport.

Det enda som stämde med dessa uppgifter var åldern, men då det framkom att gärningsmannen var född i Wales, har en psykiatrisk diagnos och att föräldrarna är mycket aktiva i sin lokala kyrka var kravallerna redan i gång.

Den brittiska tidningen The Times har kunnat visa att lögnen om den muslimska båtflyktingen av allt att döma kom från ”Channel 3 Now”, som ser ut att vara en amerikansk TV-station.

Men det medieföretaget existerar inte. Och spåren ledde de engelska journalisterna vidare till Ryssland, där ”kanalens” första klipp publicerades för ett drygt årtionde sedan.

Sverigedemokraten Fransson har, vare sig han är medveten om det eller ej, gjort sig till en av Putins nyttiga idioter.

Jag antar att det inte finns anledning att förvånas. Han är ju inte den första i det partiet att gå Moskvas ärenden.

En demonstration i London i slutet av juli, anordnad av Tommy Robinson.