Aftonbladet

Dagens namn: Alfons, Inez

Spartipset som inte är en bluff

Skippa prylarna du inte behöver

Hur du än gnetar och väljer det som är på extrapris så har du ett väldigt begränsat inflytande över prisnivån, skriver Lena Mellin.

Om du inte är en medveten konsument är du en dålig människa. Otillåtet lättsinnig.

Jag går inte så långt som att säga att det är en bluff. Men nästan.

Medier med självaktning ger läsarna, lyssnarna och tittarna tips om hur de kan förbättra sin privatekonomi.

Det vilar ofta något bedövande präktigt över råden. Man får en intensiv känsla av att om man struntar i dem är man en sämre människa. En som inte tar sin uppgift att hushålla med resurserna på allvar.

Det finns många sätt att vara en medveten konsument. Det kan exempelvis handla om att minska påverkan på miljön, handla klimatsmart. Men den här artikeln handlar bara om att minska kostnaderna, lätta på trycket på plånboken.

Jag påstår att det är svårt att i grunden påverka sina kostnader utan att förändra sitt liv. Gå från en fyra till en trea, stänga av jacuzzin, minska inomhustemperaturen under vintern från 23 till 19 grader, sälja bilen eller någon annan radikal åtgärd.

Men om man fortsätter att leva ungefär som tidigare är det besvärligt att tjäna storkovan. Till och med om du är världens mest medvetna konsument.

 
Elräkningen är ett exempel. Elnätsavgiften kan du inte påverka utom genom att flytta till ett område med ett billigare elnätsbolag, var det nu ligger.

Kostnaden för själva elen går att påverka. Men sedan elkrisen för ett par år sedan har bara den masochistiskt lagde ett bundet avtal. Det betyder att nästan alla har ett rörligt elpris. Och då påverkas priset i betydligt högre grad av var man bor i landet än vilket elbolag man väljer. Elområde tre och fyra är normalt dyrare än ettan och tvåan.

Min senaste elräkning bestod till 75 procent av den icke påverkbara elnätsavgiften. I januari, då förbrukningen var betydligt högre, var siffran 68 procent.

Ett annat exempel gäller boräntan. Den rörliga boräntan följer riksbankens styrränta som ett kommunicerande kärl. Riksbankens direktion bestämmer alltså om din ränta går upp eller ner.

Med bunden ränta betalar du ett högre pris för de lånade pengarna. Men ditt inflytande över nivån är också här litet.

Säg att du har ett bundet lån på en miljon. Lyckas du sänka räntan med tre tiondels procent innebär det en vinst på 3 000 kronor per år eller 250 kronor i månaden. Summan ska inte föraktas men innebär inte heller en substantiell förändring för din privatekonomi.

Maten är också en stor post i hushållsbudgeten. Men hur du än gnetar och väljer det som är på extrapris så har du ett väldigt begränsat inflytande över prisnivån. Det fick vi erfara när inflationen var ovanligt hög för en tid sedan.

Putin, vädret, missväxt i delar av världen är faktorer som har betydligt större inverkan på hur stor din matbudget blir än ditt snokande efter fynd i diskarna. Det har även det faktum att konkurrensen på butiksnivå är liten i Sverige där marknaden domineras av ett fåtal livsmedelsjättar och inga stora lågpriskonkurrenter som utmanar finns.

 
Mitt sista exempel gäller fossila drivmedel till bilar. Opec, fraktpriser, dollarkursen och svenska skatter har större inflytande över priset än du. Även om du tankar på obemannade mackar.

Man sparar pengar på att vara en medveten konsument, att välja bort det dyrare till förmån för det något billigare.

Men vinstens omfattning kan diskuteras. Kanske till och med negligeras om man inte har väldigt små marginaler. Vilket många har, men inte de allra flesta.

Den som verkligen vill spara pengar ska välja bort det onödiga, det är min fasta förvissning. Inte köpa en grill till bara för att man vill ha en annan modell än den redan befintliga. Använda kläderna mer än de tio gånger som är det förskräckande medeltalet. Inte köpa en ny soffa bara för att. Byta köksluckorna fast de egentligen är helt okej. Eller köpa två gurkor för att de per styck blir billigare fast du bara vill ha en.

 
Egendom suger. Oavsett om det gäller bilar, hus, temuggar eller hushållsassistenter. Praktiskt taget all egendom ska förvaras och skötas. Det kostar pengar och tar tid och ork.

Min tes är att det bästa sättet att få pengar över är att aldrig skaffa sig prylarna som man inte behöver. Och det man verkligen behöver är ganska lite. Utom mänsklig värme och samvaro.

Idén till kolumnen är inte min. Utan min gode vän Jan Anderssons. Hoppas han inte blir förskräckt.


TRE SPANINGAR

  1. Skyfall kan man verkligen tala om i Lahore, Pakistan i veckan som gick. På tre timmar uppges det ha fallit 360 millimeter regn, en närmast ofattbar mängd på så kort tid. Förra året var den totala nederbörden i Stockholm 668, i Göteborg 1 096 och i Malmö 874 millimeter enligt SMHI.
  2. Lettlands Edgars Rinkēvičs får inte gifta sig med den han vill. Grundlagen förbjuder äktenskap mellan samkönade. Rinkēvičs blev president 2023 efter tolv år som utrikesminister och är homosexuell. Han ser inga förutsättningar nu för ändringar. En ny lag om partnerskap gäller dock alla.
  3. Sverige flyttar tillfälligt ambassaden i Beirut till Cypern. Eftersom inget annat nordiskt land gör detsamma måste man tolka flytten som en kraftig signal till de 8 000 svenska medborgare som befinner sig i Libanon att också lämna. UD har länge avrått från resor dit på grund av kriget.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln